V zrekonštruovanom historickom dome na Ventúrskej 7 sa snúbi staré s novým

14.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

V uplynulých dňoch sa skončila rekonštrukcia ďalšieho starobylého objektu v historickom jadre mesta - domu na Ventúrskej ulici 7. Obnovená budova je ďalším klenotom v bratislavskej pešej zóne.

Dom vznikol ešte koncom 13. storočia a stáročiami bol postupne prestavovaný, pričom najrozsiahlejšie stavebné úpravy sa realizovali v 18. storočí, odkedy sa prevládajúcim slohom objektu stal barok. 20. storočie, najmä jeho druhá polovica, bolo pre tento objekt „čiernym“ obdobím, značná časť pôvodnej architektúry bola znehodnotená a jeho rekonštrukcia sa stala nevyhnutná. Tesne pred začatím rekonštrukcie bola budova v dezolátnom stave a v prvom rade bolo potrebné jeho statické zabezpečenie.

Spôsob rekonštrukcie, ktorej generálnym projektantom je Ateliér obchodu a cestovného ruchu, bol konzultovaný s Pamiatkovým ústavom Bratislava. Návrh rešpektuje všetky dôležité pôvodné konštrukcie objektu, ktoré sú prezentované v pôvodnom tvarosloví, nové konštrukcie sú navrhnuté a zrealizované v súčasnom tvarosloví tak, aby boli jednoznačne čitateľné. Prvkom, ktorý jednoznačne oddeľuje novo navrhovanú architektúru od pôvodnej, je predovšetkým strešná konštrukcia nádvoria so svetlíkom.

Pri zachovaní historického pôdorysu bol objekt v dvorovej časti nadstavaný, pričom limitujúcim faktorom výšky nadstavby bola výška pôvodného hrebeňa strechy časti objektu orientovanej do Ventúrskej ulice.

„Po architektonickej stránke vznikol celok pozostávajúci z rekonštruovanej a reštaurovanej časti a z jednoznačne priznanej novostavby,“ uviedol konateľ Ateliéru obchodu a cestovného ruchu Pavol Senecký. „Pravdepodobne najatraktívnejším priestorom, dostupným bežnému návštevníkovi, bude prestrešené nádvorie budovy - vnútorná pasáž, kde dochádza k prieniku pôvodnej a novo navrhovanej architektúry.“

Po bokoch vstupu do pasáže z Ventúrskej ulice sú ďalšie dva vstupy - jeden do expozitúry Unibanky, druhý do kaviarne. V pasáži budú malé obchodné jednotky a na jej konci je novovytvorený architektonický prvok - schodište viditeľné aj z ulice, po ktorom sa návštevníci budú môcť dostať do reštaurácie na prvom poschodí. A čo sa skrýva v priestoroch, ktoré pre bežného návštevníka nebudú prístupné? V krídle obrátenom do Ventúrskej ulice sa na prvom až štvrtom poschodí nachádzajú administratívne priestory, v dvorovej časti (v zadnom trakte) sú štyri veľkometrážne byty.

Podľa P. Seneckého sa historickému jadru Bratislavy vrátil nový, zrekonštruovaný objekt, v rámci ktorého ožíva minulosť a prezentuje sa súčasnosť. Pripúšťa, že sa nájde určite veľa prívržencov, ale aj veľa kritikov takéhoto princípu rekonštrukcie v historickom jadre. „Myslím, že tak to má byť a je to správne,“ uzavrel.

(juh)
FOTO – Oto Limpus

Páčil sa vám článok?