Stavebné práce na Mostovej sa už rozbehli

11.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Budovanie nového vjazdu do podzemných garáží hotela Carlton z Mostovej ulice spojené s rekonštrukciou električkovej trate na Mostovej a Jesenského ulici sa už začalo. Zmeny organizácie dopravy pocítia všetci Bratislavčania.

Ako pripomenul primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský, nový vjazd do garáží je investícia vyvolaná zo strany USA kvôli bezpečnosti amerického veľvyslanectva na Hviezdoslavovom námestí. Dodal, že ide len o dočasné riešenie, ktoré potrvá dovtedy, kým sa ambasáda nepresťahuje na iné miesto - potom sa vjazd z Mostovej zakryje a opäť sa začne používať existujúci vjazd z Paulínyho ulice nachádzajúci sa v blízkosti veľvyslanectva. „Americký veľvyslanec už požiadal o vytypovanie pozemkov pre nové sídlo ambasády mimo centra mesta,“ vyhlásil A. Ďurkovský.

Podľa architekta Vladimíra Vršanského sú práce rozdelené do troch etáp. Prvou z nich je vybudovanie samotného vjazdu do garáží, druhou je komplexná rekonštrukcia električkových tratí, treťou je úprava parčíka pri soche oslobodenia a Námestia Ľ. Štúra.

Na Mostovej ulici nebude možné parkovať a vozidlá nebudú môcť pokračovať z Mostovej na Jesenského ulicu (ani do garáží Alexia, pozn.red.), budú sem môcť vojsť výhradne autá smerujúce do podzemných garáží Carltonu. Mostová ulica i Námestie Ľ. Štúra budú vyrovnané do jednej úrovne, čo znamená, že chodník a vozovka budú v rovnakej výške a nebudú tu obrubníky.

Ako dodal starosta mestskej časti Staré Mesto Peter Čiernik, na námestí pri soche oslobodenia bude trávnik nahradený dlažbou, pribudne tu však aj nová zeleň.

Život Bratislavčanov najviac poznamená výluka električkovej dopravy na Mostovej, ktorá si vyžiada zmenu trás viacerých liniek a bude najdlhšia za posledných šesť rokov. Podľa generálneho riaditeľa dopravného podniku Jána Zachara sa stav trate na tomto úseku zhoršoval od roku 1995, čo viedlo k tomu, že od roku 2001 tu bola pre električky obmedzená rýchlosť na 10 km/h. Výluka dopravy na 600 metrov dlhom úseku na Mostovej a Jesenského ulici potrvá do 15. novembra.

Prvý raz v Bratislave bude vybudovaná zastávka viedenského typu (pri SND), kde nástupište bude na bezbariérovej úrovni vstupu do vozidla. Na 200-metrovom úseku bude použitá špičková technológia pružného uloženia koľajníc, ktorá umožní zníženie hlučnosti a vibrácií až o 40 percent. Použitie tejto technológie sa premietne aj do cien - jeden meter koľajníc vyjde na 100-tisíc korún

Na povrchové úpravy Mostovej a okolia vyčlenilo Staré Mesto 10 miliónov korún. Práce majú byť ukončené do 15. apríla 2004.

(juh)
Páčil sa vám článok?