V Petržalke sa rozpína nebezpečný krásavec

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

V Petržalke boli v tomto roku zaregistrované ohniská výskytu Pohánkovca japonského. Ide o rýchlo sa šíriacu rastlinu, ktorá môže negatívne ovplyvniť pôvodnú vegetáciu na našom území.

Pohánkovec japonský (Fallopia japonica) bol na územie Slovenska zavlečený z Ázie. Je to trváca rastlina so silným, dlhým drevnatejúcim podzemkom, dorastajúcim až 20 metrov od materskej rastliny. Priame, oblé a duté stonky sú holé, s červenkastými škvrnami a dorastajú do výšky 250 cm.

Pohánkovec sa na našom území rozširuje najmä vegetatívne (odlomenými časťami rastliny), k čomu môže dôjsť napr. pri zemných prácach. Regeneračná schopnosť pohánkovca je mimoriadne veľká, pretože aj z veľmi nepatrného úlomku podzemku alebo stonky pri dostatočnej vlhkosti substrátu sa môžu vytvoriť nové rastliny.

Prvý výskyt Pohánkovca japonského na Slovensku bol zaznamenaný v 20. až 30. rokoch 20. storočia. Odvtedy sa na Slovensku masovo rozšíril. Správcovia plôch pravdepodobne túto inváznu rastlinu považovali za kultúrny kríkový porast a miestami bola dokonca vysadená cielene ako živý plot pozdĺž terás a vonkajších sedení pri reštauračných zariadeniach. Aj keď má táto rastlina vcelku estetický vzhľad, jej úmyselné rozširovanie na nové plochy je pre jej expanzívne vlastnosti nežiaduce.

Pohánkovec je priebežne odstraňovaný z plôch verejnej zelene, zverenej do správy mestskej časti Petržalka. Samospráva vyzvala aj ostatných správcov na odstránenie tejto inváznej rastliny. Súčasne bolo správcom zamorených plôch poskytnuté metodické usmernenie. Odporúčajú sa kombinované, teda mechanické a chemické spôsoby ničenia rastliny. Odporúča sa využiť dvojfázový spôsob. Prvé kosenie s chemickým postrekom bolo potrebné vykonať v druhej polovici mája. Druhú fázu ničenia je potrebné uskutočniť ôsmy až desiaty týždeň po prvej fáze, teda v júli alebo auguste. Medzi pokosením a chemickým postrekom by nemal uplynúť dlhší čas ako dva- tri týždne, lebo pohánkovec veľmi rýchlo rastie.

Páčil sa vám článok?