Fontánu pre Zuzanu mesto postaví nanovo

6.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Minulý týždeň nečakane zbúrali Fontánu pre Zuzanu na Kupeckého ulici. O príčinách, ktoré viedli k tomuto napohľad zarážajúcemu kroku, ale aj o ďalšom osude fontány sme sa pozhovárali s riaditeľom mestskej organizácie pamiatkovej obnovy Paming Cyrilom VAŇOM.

- Pôvodná fontána, ktorá bola nefunkčná, bola vlastne kulisou k rovnomennému filmu Dušana Rapoša, nemala základy, prívod a odvod vody. V pôvodnej nádrži boli škáry, netesnila, betón nebol odizolovaný, a preto sme dospeli k záveru, že fontánu nemá zmysel opravovať. Statik sa vyjadril, že je potrebné vybudovať novú nádrž, ktorá by spĺňala príslušné technické normy.

Vybuduje Paming novú fontánu?

- Na mieste pôvodnej fontány plánujeme postaviť jej repliku, presnejšie, viac než repliku, pretože tentoraz nepôjde o kulisu, ale o skutočné stavebné dielo, plnohodnotnú a kvalitnú fontánu. Máme pripravenú dokumentáciu aj projekt, ktorého autorom je architekt Juraj Šimek zo známeho architektonického ateliéru Šimek - Grossmann. Voda bude striekať z otvorov po celom obvode fontány, ale aj zo stredového taniera a z vrcholu. Našli sme dodávateľskú firmu, ktorá vykoná stavebné práce. Máme vyriešený prívod elektriny a vody, musíme ešte vybudovať kanalizáciu. Okrem toho bude vybudovaná šachta, v ktorej bude umiestnená technológia. Boli isté problémy s napojením na vodu, spoločenstvo vlastníkov bytov v susedstve bolo proti, hoci odber nie je veľký, pretože do fontány stačí vodu raz napustiť a potom už len stále cirkuluje v uzavretom kolobehu, treba ju len filtrovať a chlórovať, aby sa v nádrži nevytvárali riasy.

Kedy bude nová Fontána pre Zuzanu dokončená a aké sú náklady na jej výstavbu?

- Náklady na výstavbu fontány sú asi jeden a pol milióna korún, chceme ich znížiť tým, že sa snažíme získať prostriedky aj od donátorov. Pokiaľ ide o termín dokončenia stavebných prác,  urobíme všetko pre to, aby fontána bola dokončená do konca sezóny, teda do konca októbra, aby sme ju mohli ešte v tomto roku aj preskúšať. V budúcej sezóne by už mala fungovať naplno.

Zhováral sa Juraj Handzo


NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?