Dúbravčania sú proti ďalšej výstavbe

11.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Po relatívne pokojnom období bez väčšieho stavebného ruchu sa v mestskej časti Dúbravka začína stavebný boom, na ktorý sa Dúbravčania môžu pozerať s nadšením, alebo aj nevôľou.

Po polyfunkčnom dome Rustica na Trhovej ulici, ktorý je pred dokončením, je na rovnakej ulici a v tesnej blízkosti novostavby plánovaná výstavba desaťposchodového obytného domu. Má stáť na mieste bývalých potravín Polianka. Mnohí občania z okolitých bytoviek so stavbou nesúhlasia, dokonca spísali proti nej petíciu a predložili ju starostovi Jánovi Sandtnerovi. Prekáža im najmä výška budovy, pretože okolité domy sú nižšie.

Pôvodne pokojná Trhová ulica by sa mala rozšíriť o jeden jazdný pruh. Problém je však v tom, že na nový pruh nie je dostatok miesta. Po verejnej diskusii s občanmi sa starosta vyjadril, že kvôli objektívnosti posúdenia sporu si nechá vypracovať odborný posudok na dopravné možné riešenie a svetlotechniku budovy. Najlepším riešením by podľa neho bol kompromis zainteresovaných strán, čo by mohlo znamenať výstavbu 6- až 7- poschodového domu.

Z informácií stavebného úradu v Dúbravke vyplýva, že stavebník už prešiel územným konaním s kladnými stanoviskami tak mestskej časti, ako aj hlavného mesta. V územnom konaní o umiestnení stavby stavebný úrad posudzoval súlad stavby s územným plánom, hygienickými či požiarnymi predpismi. Stavebník splnil aj podmienky na riešenie statickej dopravy. Aj magistrát už so stavbou súhlasil a v záväznom stanovisku zaviazal investora riešiť Trhovú ulicu ako trojpruhovú. Aj regionálny úrad verejného zdravotníctva na základe predloženého svetlotechnického posúdenia zaujal k tomuto investičnému zámeru kladné stanovisko.

V novom dome má byť 45 bytov a v dvoch podzemných podlažiach 60 garážových parkovacích miest. S desiatimi parkovacími miestami sa ráta aj pri bytovom dome.

V rozhovore pre Bratislavské noviny sa nedávno starosta Ján Sandtner vyslovil proti zahusťovaniu Dúbravky. „Ak by som v minulosti mohol ovplyvniť niektoré stavebné zámery, tak by som bol proti výstavbe obytného domu Rustica. Nemám nič proti samotnej výstavbe, ale musí byť zladená s okolím a brať ohľad na výšku okolitých budov a bytových domov. Ak stavať, tak najmä polyfunkčné budovy. Výstavba by mala byť v okrajových častiach, kde je ešte miesto, aby sme zachovali v Dúbravke aj zeleň,“ konštatoval J. Sandtner.

(rob)
Páčil sa vám článok?