Elektráreň má vyrásť medzi záhradkami

28.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

V záhradkárskej osade na Poliankach, v trojuholníku medzi diaľnicou, zastavanou časťou Dúbravky a kopcom Sitina by mal do jesene 2009 vyrásť areál nového relatívne čistého zdroja elektriny a tepla.

Zámer vystavať v tejto lokalite paroplynový cyklus predstavila bratislavská firma Rozvojová spoločnosť, a. s. Predpokladané parametre nového energetického zdroja sú 15 megawattov elektriny a 17 megawattov tepelnej energie pri plnom výkone.

Ak bude zámer schválený, stavať by sa začalo v apríli 2008. Elektrinu chce spoločnosť dodávať do verejnej siete a odpadové teplo by malo ísť do existujúcich horúcovodov.

V porovnaní s dominantným výrobcom tepla v Bratislave, ktorým je Paroplynový cyklus na Turbínovej ulici (produkuje 130 a 218 megawattov), je budúca elektráreň na Poliankach trpaslíkom.  Je preto málo pravdepodobné, že by jej uvedenie do prevádzky mohlo ovplyvniť  existujúce ceny tepla.

Ako palivo pre nový energetický zdroj  má slúžiť zemný plyn a hlavným technologickým zariadením majú byť štyri kogeneračné jednotky. Všetky dôležité technológie by mali byť sústredené v jedinej budove výrobného bloku. Náklady na výstavbu majú byť zhruba 500 miliónov korún.

(gub)
Páčil sa vám článok?