Na Machnáči postavili novú fakultu UK

7.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Začiatkom októbra v bratislavskej lokalite Machnáč slávnostne vysvätili komplex Evanjelickej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského, ktorý dokončili po zložitej rekonštrukcii a dostavbe pôvodného rozostavaného skeletu. Táto stavba predstavuje historický počin v dejinách evanjelickej cirkvi na Slovensku.

Pôvodne sa s výstavbou fakulty rátalo na Konventnej ulici, kde však nemohla byť realizovaná pre nevyrovnané majetkovoprávne pomery. Nová škola je komplexným vysokoškolským areálom pre 250 domácich i zahraničných študentov s internátom so 110 lôžkami, aulou pre 200 poslucháčov, jedálňou a kuchyňou, knižnicou, dekanátom, seminárnymi učebňami, bytmi pre hostí i správcov a priestormi pre šport a voľný čas študentov.

Autormi projektu bol architekt F. Zbuška a architekti z Ateliéru architektúry J. M. Bahna, J. Toma a M. Juráni. Generálnym projektantom bol architekt G. Drobniak. Komplex fakulty bude plniť viaceré funkcie. Jej vybavenie tu umožňuje organizovať i medzinárodné sympóziá, kongresy, prednášky, koncerty či iné spoločenské aktivity. Bude slúžiť ako ekumenické evanjelizačné centrum pre celú východnú Európu.

Aula sa bude využívať aj ako kostol pre verejnosť a študentov. Stavbu realizovali najmä zo zahraničných, ale aj domácich zbierok a milodarov a s finančným príspevkom slovenskej vlády.

(jb)

Páčil sa vám článok?