Do roka opravia chátrajúci dom v centre mesta

7.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava - Staré Mesto pripravuje rekonštrukciu parteru a pivníc mestského domu na Františkánskom námestí 7 v samom srdci pôvodnej historickej urbanistickej štruktúry Bratislavy.

Pozemok, na ktorom dom stojí, bol zastavaný už v ranom stredoveku, čo dokumentuje časť jeho muriva. Ďalšie časti domu vznikali postupne v priebehu ďalších storočí až dodnes.

Rekonštrukcia domu, ktorý je kultúrnou pamiatkou, sa bude týkať viacerých jeho častí. Mestská časť Staré Mesto chce upraviť uličnú fasádu domu v parteri, najmä nové okenné výplne výkladov, nápisy a omietky. Ďalej bude potrebná rekonštrukcia dvorových fasád a narušených častí pavlačí, rekonštrukcia pivnice v južnom krídle a rekonštrukcia dlažby.

Po obnove vznikne v dome 5 samostatných prevádzok slúžiacich pre mesto s celkovou plochou takmer 900 m2. Niektoré z nich Staré Mesto zverí do prenájmu, iné zostanú priamo v správe mestskej časti. Mala by tu byť výstavná a prezentačná sieň s libressom, predajňa suvenírov, snack bar a vináreň Stará Rychta.

Mestská časť uvažuje aj o divadle malých javiskových foriem s pracovným názvom Roland II. Okrem toho projekt počíta na prvom nadzemnom podlaží domu s verejnými hygienickými zariadeniami. Ak by sa skutočne realizovali, konečne sa odstráni hendikep, ktorým doteraz trpia mnohé kultúrne a spoločenské podujatia na Hlavnom námestí. Rekonštrukcia, ktorá bude stáť takmer 12 miliónov korún, by mala byť hotová do konca roku 2000. 

(miv)

Páčil sa vám článok?