V novom objekte bude škola i kancelárie

7.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Podzemnú garáž Alexia na Jesenského ulici už bratislavskí i cezpoľní motoristi, pravidelne navštevujúci centrum mesta, poznajú. Nad štyrmi podzemnými podlažiami však vyrastá objekt, o ktorom sa zatiaľ veľa nevie. V preluke medzi Jesenského a Palackého ulicou tu od roku 1996 stavajú novú budovu Gymnázia Matky Alexie.

Ako sme sa dozvedeli v spoločnosti Alexia, ktorá je investorom stavby, pôvodný zámer bol vybudovať v garáži len tri podzemné podlažia. Počas výstavby sa však rozhodli, že vybudujú aj štvrté podlažie, čo predĺžilo pôvodný stavebný harmonogram. Pre posunutie termínu dokončenia celej stavby ju rozdelili na spodnú a hornú stavbu. Spodná časť - podzemné garáže bola uvedená do prevádzky v októbri minulého roku, pred niekoľkými týždňami sprístupnili aj posledné štvrté podlažie.

V súčasnosti sa pokračuje už len na výstavbe hornej časti, kde okrem školy bude aj administratívna časť a obchodné priestory. Kancelárie sú umiestnené v krídle na Jesenského ulici. Tá bude sídlom poisťovacej spoločnosti. Na prízemí bude obchodná pasáž spájajúca Jesenského a Palackého ulicu. V trinástich obchodoch bude rôzny sortiment, lahôdky, predajňa syra a vína, odevy, nábytok, kozmetika, zlatníctvo, kvetinárstvo, kaderníctvo, expozitúra banky. Do nových priestorov školy, ktorá bude v časti objektu na Palackého ulici, sa zo starej budovy presťahuje gymnázium.

Na jej miesto príde Zdravotnícka škola Petra Furiera, tiež patriaca Kanoniskám sv. Augustína rehole Notre Dame, ktorá má prenajaté priestory na viacerých miestach v Petržalke. V priestoroch novej školy budú učebne, telocvičňa, jedáleň, ale aj malá kaplnka. Raritou bude ihrisko na streche a presklenné priestory, v ktorých sa bude vyučovať biológia. Vchod do školy bude medzi budovami starej a novej školy, kde vznikne nový dvor.

Čo sa týka tempa stavebných prác, v súčasnosti je hotová hrubá stavba. Ešte tento rok by mali skolaudovať administratívnu časť, škola a obchodné priestory budú dokončené budúci rok. 

(mer)

Raritou nového gymnázia bude aj športové ihrisko na streche.
VIZUALIZÁCIA - Modulus

Páčil sa vám článok?