Revitalizáciu zaplatia súkromné peniaze

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Staré Mesto oznámila, že projekt Revitalizácie Námestia SNP oficiálne predstaví v marci. Stane sa tak na medzinárodnom veľtrhu nehnuteľností MIPIM 2000 vo francúzskom Cannes.

Ako uviedol starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský, účasťou na veľtrhu sa vlastne začína obdobie hľadania silného investora, ktoré potrvá asi 12 až 16 mesiacov.

Celkové investičné náklady stavby sa odhadujú na 2,16 miliardy korún. Ako zdôraznil starosta Ďurkovský, mestská časť ani štát nemajú na realizáciu takéhoto projektu finančné prostriedky, a preto bude revitalizácia námestia financovaná zo súkromných peňazí. Asi 60 percent nákladov by mal uhradiť súkromný investor, 30 percent Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBRD) a 10 percent by sa malo uhradiť z dodávateľského úveru.

So stavebnými prácami by sa podľa odhadu starostu Ďurkovského mohlo začať v roku 2002, výstavba by nemala trvať dlhšie ako 4 roky. Návratnosť investičných nákladov je vypočítaná na 8,4 roka. Ročný plánovaný výnos z prevádzky obchodných priestorov, ktoré vzniknú pod Námestím SNP, predstavuje 325 miliónov korún.

Projekt Revitalizácie Námestia SNP pripravuje mestská časť Staré Mesto od roku 1997. Pôjde o zásadnú úpravu nadzemnej a podzemnej časti tohto centrálneho bratislavského námestia. V podzemí budú na viacerých podlažiach obchodné priestory, verejné garáže s 800 parkovacími miestami a stanica metra. Zachovaná zostane nielen zeleň, ale aj pietna funkcia námestia. Z povrchu bude s výnimkou električiek vylúčená doprava.

(ado)

VIZULIZÁCIA -  Archív

Páčil sa vám článok?