Milénium do roku 2000 stáť nebude

5.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Projekt revitalizácie Námestia SNP, ktorý mestská časť Staré Mesto predstavila pred rokom sa niesol v duchu prichádzajúceho milénia. Z úst viacerých čitateľov zaznieva otázka, ako bude Bratislava a Námestie SNP oslavovať Milénium 2000, keď sa realizácia tohto projektu ešte ani nezačala.

Ako nám povedal starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský, pripravovaný projekt revitalizácie Námestia SNP nikdy nebol chápaný ako príspevok mesta k vstupu do nového tisícročia. Podľa neho by to určite nebola zlá myšlienka, ale na jej realizáciu sa začalo príliš neskoro. Zatiaľ sa naša ekonomická sila nemôže porovnávať s Londýnom alebo Viedňou, kde v priebehu tohto roka predstavili svoje „miléniové” stavby.

K nedorozumeniu možno nechtiac prispela skutočnosť, že víťazný návrh kolektívu architektov pod vedením akad. arch. Jána Bahnu mal v súťaži krycí názov Milénium, ktorý však v nijakom prípade nemal časovú súvislosť s prechodom do nového tisícročia.

Mestská časť Staré Mesto ako nositeľ tohto zámeru zatiaľ vykonala viaceré prípravné práce, ktorých cieľom bolo preveriť technickú a finančnú realizovateľnosť projektu (dopravno-urbanistická štúdia, urbanisticko-architektonická štúdia, geologický, hydrogeologický, korózny a radónový prieskum, geodetické práce, atď.). V súčasnosti je k dispozícii aj predbežná štúdia realizovateľnosti a jej posúdenie renomovanou konzultačnou spoločnosťou KPMG. Posúdil sa aj vplyv stavby na životné prostredie. Staré Mesto chystá veľkú prezentáciu projektu pred zahraničnými investormi v polovici marca 2000 na medzinárodnom veľtrhu nehnuteľností v Cannes.

K realizácii projektu revitalizácie námestia príde až v rokoch 2001-2006. A. Ďurkovský verí, že to bude projekt, ktorého kvalitu preverí oveľa dlhšie časové obdobie, ako je len rok 2000. Ako pripomenul, Bratislava privíta rok 2000 veľkým kultúrno-spoločenským happeningom, ktorého niektoré svetelno-kinetické prvky zostanú trvalým príspevkom architektúry mesta aj po roku 2000. 

(brn)

Páčil sa vám článok?