V podhradí postavili ďalší dom

5.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Koncom augusta sa definitívne skončila výstavba polyfunkčného domu na Židovskej ulici. V bratislavskom podhradí, oproti Dómu sv. Martina tak pribudol ďalší objekt, ktorý zaplátal jednu z mnohých dier, ktoré tu zostali po pôvodnej zástavbe. Tá z veľkej časti padla za obeť „budovateľom“ v druhej polovici nášho storočia.

S prípravou zástavby na Židovskej ulici č. 7, 9 a 11 sa začalo ešte v roku 1986 so zámerom rozšíriť múzeum umeleckých remesiel. V roku 1989 však práce zastavilo reštitučné konanie o vrátení časti pozemku pôvodnému majiteľovi. Projekt sa musel prepracovať a s jeho realizáciou sa začalo až v januári 1996. V prvej etape, ktorá sa skončila v júni 1997, vznikla hrubá výstavba dvoch podzemných podlaží do úrovne chodníka. Následne sa začalo s výstavbou nadzemných častí domu, ktorá bola ukončená pred niekoľkými dňami.

Na základe pamiatkových regulatívov je celkový výraz budovy, predovšetkým však jeho fasáda, replikou pôvodnej zástavby na Židovskej ulici. Celý dom má dve podzemné a päť nadzemných podlaží. Pod zemou je 19 garážových státí a na piatich nadzemných poschodiach sú administratívne priestory, hygienické zázemie, technické vybavenie a espresso. Všetky priestory sú stavané v duchu bezbariérovosti, prístup doň je možný z garáží i z ulice. Z celkovej plochy 2800 metrov štvorcových je takmer 2000 metrov určených na prenájom.

Projekt výstavby domu financovalo mesto z výnosov emisie komunálnych obligácií, ktoré majú splatnosť v decembri roku 2000. Celkové náklady na výstavbu dosiahli výšku 80 miliónov korún. 

(mil)

Páčil sa vám článok?