Na Vysokej má vyrásť polyfunkčná budova

5.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Od októbra, keď sa začalo s výstavbou nového polyfunkčného objektu na mieste bývalého parkoviska na Vysokej ulici, pokúšali sme sa získať o tejto stavbe bližšie informácie.

Stretli sme sa však s nezáujmom kompetentných poskytnúť verejnosti podrobnosti o projekte, čo len potvrdilo obavy čitateľov, že tu má vyrásť nový mrakodrap.

Pátranie po investorovi stavby - spoločnosti MP Real Invest, a. s. Nitra, sa skončilo neúspechom, a preto sme sa obrátili na jedného z kolektívu autorov projektu, ktorými sú R. Kachlík, M. Siebert, P. Vavrica a Ľ. Závodný. Dozvedeli sme sa, že akékoľvek informácie o stavbe sú podmienené súhlasom spoločnosti Breiter & Zvara, s. r. o., kde sme však nepochodili. Nesúhlasili so zverejnením vizualizácie ani základných parametrov budúceho projektu. My sme sa však nevzdali a niektoré informácie sme napokon získali.

Medzi Vysokou ulicou a Hodžovým námestím na ploche takmer 3800 m2 vyrastie budova, ktorá mrakodrapom nebude. Pôjde o objekt s dvojpodlažným parterom, piatimi riadnymi a šiestym zúženým podlažím. Keďže medzi Hodžovým námestím a Vysokou je výškový rozdiel, počet podlaží z oboch strán bude rozdielny. Nový objekt vyrastie na okraji pamiatkovej zóny a stavebník preto musí rešpektovať výškové a svetlotechnické podmienky okolitých budov - to znamená, že výškou by objekt nemal prevýšiť hotel Forum.

Dozvedeli sme sa, že má ísť o sídlo novej centrály banky, pričom objekt má mať polyfunkčný charakter. Dvojpodlažný parter na ploche takmer 4500 m2 totiž bude patriť obchodom a službám. Vo vnútri objektu vznikne pasáž, ktorá bude spájať všetky obchodné prevádzky. Zo strany Poštovej ulice bude expozitúra banky. Administratíva banky bude na zostávajúcich šiestich poschodiach objektu.

Budúci objekt rešpektuje pôvodnú zástavbu tejto lokality, ktorá bola v roku 1945 zbúraná. Dostavbou tohto bloku sa má nanovo vytvoriť časť Vysokej ulice s vyústením na Poštovú pri vstupe do podchodu.

Pod objektom budú tri podzemné podlažia, kde bude vyše 330 parkovacích miest, z toho asi 280 pre verejnosť. Vjazd i výjazd z garáží bude z Vysokej ulice. Výstavba objektu sa má skončiť v máji roku 2000.

(ado)

FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?