Bytová výstavba vo Vrakuni sa zatiaľ zastavila

31.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Tak ako v iných mestských častiach aj vo Vrakuni pretrváva akútny nedostatok bytov, najmä pre mladé rodiny. V minulých rokoch sa však vrakunskej samospráve predsa len podarilo mladým ľuďom pomôcť s bývaním.

Na Bebravskej ulici vyrástol obytný súbor s 504 bytmi. V súčasnosti sa dokončuje dom na Arménskej ulici, kde bude ďalších 68 bytových jednotiek.

Obytný súbor na Bebravskej ulici je jediným svojho druhu na Slovensku. Bola to akcia na podporu bývania pre mladých ľudí. Každý z uchádzačov o byt dostal od mestskej časti 140 tisíc korunovú bezúročnú pôžičku na desať rokov. Zvyšok financovania bol zabezpečený zo Štátneho fondu rozvoja bývania a z pôžičiek stavebných sporiteľní. Cena jedného metra štvorcového bytu stála neuveriteľných 13 tisíc korún.

Ako sme sa dozvedeli na miestnom úrade vo Vrakuni, so zvýšením cien nových bytov sa znížil záujem, resp. kúpyschopnosť mladých rodín, ktoré novopostavené byty nemajú z čoho zaplatiť. Nereálne sú aj príspevky z fondu rozvoja bývania. Poslanci miestneho zastupiteľstva preto v súčasnosti hľadajú nové možnosti, ako pokračovať vo zvýhodnenom type výstavby. Podľa informácií z miestneho úradu, vo Vrakuni sú miesta, ktoré by v rámci zahustenia obytnej zóny boli vhodné na stavbu obytných domov.

(mer)

Páčil sa vám článok?