Pivovar Stein chce nový majiteľ zbúrať a postaviť tu byty

30.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na mieste najstaršieho bratislavského a kedysi najväčšieho slovenského pivovaru má vyrásť polyfunkčný objekt s rezidenčným bývaním, občianskou vybavenosťou a možno aj hotelovým komplexom.

Nový majiteľ pivovaru, luxemburská developerská spoločnosť Orco Property Group, pivo variť nechce a tak hľadá záujemcu o kúpu pivovaru, ktorý by postavil preň objekty na inom mieste. Zároveň sa usiluje o zmenu územného plánu, lebo priestor na rohu Legionárskej a Blumentálskej ulice v súčasnom územnom pláne figuruje ako priemyselná zóna.

Zatiaľ nie sú hotové ani architektonické návrhy - to by malo byť až v marci, keď ich chce spoločnosť predstaviť verejnosti urbanistickú štúdiu. Investor vidí reálny začiatok stavby v horizonte jeden a pol až dva roky. Za ten čas by sa malo pivo na Legionárskej variť naďalej.

Aleš Vobruba, senior viceprezident spoločnosti na otázku Bratislavských novín, v ktorom západoeurópskom meste mohla v centre vybudovať spoločnosť takýto rozsiahly moderný komplex, nevedel odpovedať. Išlo nám o zmenu charakteru lokality, ktorá je dnes typická pomerne pokojným životným rytmom. Mnohí novinári vyjadrili na tlačovej konferencii spoločnosti obavy zo zániku tohto charakteru, hoci riaditeľka ORCO Slovakia Lucia Švecová vyhlásila, že nemajú v pláne veľmi narušiť línie štvrte.

Otázkou je aj existencia pivovaru v meste: Mnohí Bratislavčania síce pokladajú pivovar za nepekný a argumentujú tým, že priemysel do centra nepatrí, iní však poukazujú na to, že napríklad Brno a Praha majú svoje tradičné malé pivovary v centre.

(gub)

Páčil sa vám článok?