Územný plán zohľadňuje záujem občanov

25.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Kandidáti do miestneho zastupiteľstva v Starom Meste, ktorí prejavili ochotu rokovať s voličmi z okolia Javorinskej ulice, urobili dobre. Všetci štyria, ktorých podporovalo Občianske združenie Hrad - Slavín, mandát získali.

„Nemyslíme si, že by len naše hlasy na tento výsledok stačili, ale istotne sme boli ručičkou na váhe,“ hovorí predseda združenia Anton Hrdlička. V čase, keď sa toto odohrávalo, občianske združenie ešte len absolvovalo proces registrácie, dnes po štyroch mesiacoch od rozhodnutia aktívne zasahovať do života vo štvrti majú aj prvé výsledky.

K združeniu ich motivovala plánovaná divoká zástavba, ktorá by preťažila infraštruktúru tejto štvrti. „Na prvom stretnutí zakladateľov združenia s občanmi lokality medzi Mudroňovou a Šulekovou ulicou,“ spomína jeden z iniciátorov hnutia Ján Nvota, „sme videli v očiach ľudí len mĺkvu nedôveru. Máme za sebou štyri stretnutia a ľudia sa už hlásia, objavilo sa množstvo odborníkov, ktorých služby združenie potrebuje, ale najmä sa prejavila občianska aktivita.“

Tak sa stalo, že 11. januára, keď sa prezentoval na Starom Meste už upravený Návrh územného plánu zóny Mudroňova (juhozápad), praskala zasadačka miestneho úradu vo švíkoch. A mala prečo - podarilo sa zredukovať parametre zástavby, namiesto činžiaka vyrastie na Javorinskej budova len s dvoma nadzemnými podlažiami. Uliční dôverníci teraz budú s podrobnosťamia zmeneného návrhu oboznamovať obyvateľov.  Združenie má na tento účel vybudovaný informačný systém vedúci od zástupcov v miestnom parlamente a odborných komisiách samosprávy až priamo k občanom a - naspäť.

„Sme limitovaní aj objektívnymi podmienkami, niektoré kauzy sa zasa budú riešiť súdne a tak je jasné, že všetky návrhy sme do zmien v pláne nepresadili, ale môžeme konštatovať, že v podstate sme dospeli k optimálnym riešeniam,“ hovorí J. Nvota. Za ďalší krok vpred pokladajú aj to, že poslanci sa stali pre obyvateľov partnermi a nie sú už len ich anonymnými zástupcami. A takéto riešenie odporúčajú každému, kto má záujem podieľať sa na riadení prostredia, kde žije.

Poslednou väčšou príležitosťou na pripomienky bolo práve ono januárové predstavovanie zmeneného návrhu. O jeho prijatí by malo miestne zastupiteľstvo rokovať v marci.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?