Vo Viedni stojí veža milénia

25.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Od konca apríla má Viedeň novú dominantu - Millenium Tower. Túto najvyššiu budovu v Rakúsku a štvrtú v Európe postavil len 26-ročný Viedenčan Georg Stumpf.

Výstavba veže milénia stála dve miliardy, trvala dva roky, každý deň rástla o jeden meter, týždenne o dve poschodia. Armáda robotníkov na nej pracovala 18 hodín denne, sedem dní v týždni.

V novej administratívnej budove v tvare prsta na viedenskom nábreží je na 50 poschodiach k dispozícii 38 tisíc m2 plochy, z ktorých je 80 % už prenajatých. Neobsadené zostávajú zatiaľ najvyššie poschodia, kde je cena za prenájom plochy najvyššia (300 šilingov/m2). Okrem administratívnych priestorov je v budove vyše 50 obchodíkov, kaviarní, reštaurácií a ďalšie služby.

Motoristom je k dispozícii 1500 parkovacích miest. Z 202 metrov vysokej veže je nádherný výhľad nielen na rakúsku metropolu s jej dominantami, ale za priaznivého počasia sa dá dovidieť na Slovensko i do Maďarska. Veža milénia pozostáva z dvoch do seba vsunutých valcov a bočného krídla. Nad tým je situovaných 500 bytov s výhľadom na Dunaj.

G. Stumpf už pripravuje ďalší výnimočný projekt. Rozhodol sa na nábreží Dunaja vo Viedni postaviť zábavné centrum milénia s 24 kinosálami a kapacitou 4500 miest, sieťou gastronomických podnikov a fitnessových stredísk. Strecha má počas zimných mesiacov slúžiť na korčuľovanie. Centrum otvoria na jeseň roku 2000 a jeho výstavba bude stáť miliardu šilingov.

(com)

Páčil sa vám článok?