Ulicu „preniesli“ až pod balkón bytovky

25.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Spolu s manželom sme obyvateľmi novovybudovanej družstevnej bytovky na Vansovej ulici 2. Po štyroch rokoch pokojného bývania tu povolil odbor životného prostredia Okresného úradu Bratislava 1 výstavbu dvoch garáží a kancelárskych miestností.

Porušil tak stavebný zákon, lebo podľa tohto zákona sme mali byť pred schvaľovaním výstavby prizvaní ako „neopomenuteľní spoluúčastníci konania“.

Výstavbu schválili 9. 3. 1998 a nás o tom upovedomili až 2. 4. 1998. Teda bez nášho súhlasu, na ktorý sa odvolávajú všetci zainteresovaní: odbory životného prostredia okresného i krajského úradu, ale aj ministerstvo životného prostredia a Štátna zdravotná správa. Samozrejme, že celú vec uzavreli v prospech SBD Bratislava 1, architektov a všetkých nových, teda dodatočných nájomníkov.

Pochopiteľne, že to bolo aj na prospech predsedu samosprávy bytovky, pričom tí si svoje priestory výrazne zhodnotili na úkor nášho bývania. Neplatným stavebným povolením nám znehodnotili byt, odstránili zeleň spred domu, zničili ekofilter taký dôležitý pre astmatikov, ku ktorým s manželom, žiaľ, patríme.

V podstate nám „preniesli“ ulicu z 5,5-metrovej vzdialenosti na 0,5 metra pod okno až nadoraz balkóna, s hromadou štrku na ploche cca 35 m2 a vytvorili tak smetisko, čo je celkom isto unikát celoeurópskeho významu. Ohrozili tak nielen bezpečnosť, ale aj zdravie natoľko, že obývačka je už dnes po celej dĺžke vlhká. Keďže nám v dôsledku „prístavby“ vznikli v byte značné škody, obrátili sme sa na SBD a na nových nájomníkov so žiadosťou riešiť tento havarijný stav.

Dôsledok? Predstavenstvo SBD, Palackého 24, ktorého členom je aj architekt spornej prístavby, nám pohrozilo vylúčením z členstva a vyprataním bytu súdnou cestou. Pritom sme si od SBD kúpili „holobyt“ a ostatné vybavenie sme si vybudovali sami za naše peniaze a všetky poplatky riadne platíme.

Edita Parráková, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?