V Ružinove stavajú byty pre mladé rodiny

24.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Ružinov pripravila tento rok dva projekty výstavby nových obytných domov. Práve v týchto dňoch sa začalo so stavbou 46 bytov na Bulharskej ulici a na prelome júna a júla sa rozbehne výstavba domu s 28 bytovými jednotkami na Mierovej ulici.

Obidva domy by mali byť dokončené do 12 až 14 mesiacov. Mestská časť ich realizuje v rámci vlastnej investičnej výstavby. Ako nás informoval ružinovský starosta Pavol Kubovič, tieto byty chcú v prvom rade prideliť mladým rodinám a ľuďom vo veku do 35 rokov. Aby však mestská časť nevyčerpala všetky prostriedky z fondu rozvoja bývania na prvé dva objekty, byty nebudú nájomné, ale po dostavbe sa budú odpredávať.

Obidva domy budú postavené na pozemkoch mestskej časti, čo znamená, že pozemok sa s bytmi predávať nebude. Ten zostane vo vlastníctve mestskej časti. Tým sa zníži cena bytov, ktorá bude nižšia nielen o cenu pozemku, ale aj infraštruktúru, ktorú hradí mestská časť z fondu rozvoja bývania. Nezanedbateľnou pomocou je aj spôsob financovania prostredníctvom stavebnej sporiteľne. Ružinovská mestská časť s ňou uzatvorila dohodu, na základe ktorej umožní budúcim vlastníkom financovanie bytu formou medziúverov. Záväzok ručiteľa preberá na seba obec, pričom ručiť bude rozostavaným objektom. Po kolaudácii domu prejde vzťah ručenia za medziúver na budúcich vlastníkov. Tí zaň budú potom ručiť novým vlastným bytom.

Ružinovské miestne zastupiteľstvo schválilo aj ďalšiu zaujímavú pomoc, mladým stavebníkom poskytne mestská časť bezúročnú pôžičku vo výške 140 tisíc korún so splatnosťou 10 rokov. Podľa starostu Pavla Kuboviča toto je spôsob, ktorým obec dokáže pomôcť riešiť komplikovanú situáciu. Ako uviedol, v prípade, že by z týchto dvoch objektov urobili nájomné bývanie, každopádne by svoju činnosť ukončili a nepomohli by viacerým. Dodal, že toto je jediný spôsob, ako sa dá pomôcť viacerým.

Sabína Zavarská

Páčil sa vám článok?