Laurinskú ulicu spestrí kovová mreža

24.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Jedným z prekvapení, ktoré čakajú na Bratislavčanov počas otvorenia tohtoročného Staromestského kultúrneho leta, bude aj nová atrakcia Starého Mesta.

Priestor pred Divadlom P.O. Hviezdoslava na Laurinskej ulici od konca júna spestrí kovová mreža ako symbol Laurinskej brány, ktorá kedysi stála v týchto miestach a ktorej zvyšky počas dláždenia ulice objavili bratislavskí pamiatkari na jeseň minulého roku.

Podľa návrhu architektonického ateliéru Bogár Králik Urban bude replika padacej mreže zavesená pred vchodom do divadla. Jej hroty smerujúce k zemi budú nasvietené bodovými svetlami umiestnenými v dlažbe. Súčasťou nerezovej mreže bude aj sklený objekt s mestským znakom. Práve v ňom by sa mala v budúcnosti končiť druhá trasa laserovej línie, ktorá spojí Laurinskú ulicu s Rybárskou bránou a Panskou ulicou.

To znamená, že spolu s terajšou trasou laserového lúča, ktorá vedie od Michalskej brány až po Rybársku bránu, vytvorí akýsi pomyselný staromestský kríž a spojí všetky štyri brány stredovekého mestského opevnenia - Michalskú, Vydrickú, Laurinskú a Rybársku. Kovová mreža však bude symbolická ešte v niečom, bude akoby dopĺňať Michalskú bránu, ktorá sa z mestských brán zachovala ako jediná, paradoxne však bez mreže.

Súčasťou prezentácie Laurinskej brány je aj svetelný most vo vyústení ulice na Kamenné námestie a verejná studňa v blízkosti Hviezdoslavovho divadla, ktorá bola objavená spolu so zvyškami brány v novembri minulého roku. Bodové svetlá symbolizujúce pôvodné umiestnenie mosta a brány sa zrealizovali ešte počas minuloročného dláždenia tejto časti Laurinskej ulice.

V miestach, kde sa kedysi nachádzal most cez priekopu, by mohli byť po oboch stranách ulice osadené dve sochy, podobne ako je to na moste pred Michalskou bránou. Stredoveká studňa, ktorú bude treba archeologicky preskúmať a vyčistiť, sa v budúcnosti nadmuruje nad úroveň chodníka, osvetlí a doplní kovanou mrežou. Stane sa tak druhou verejnou studňou (po studni na Primaciálnom námestí), ktorá sa dočká svojho odhalenia.

Milan Šeršík

V noci efektne nasvietená kovová mreža bude symbolizovať už neexistujúcu Laurinskú bránu.
VIZUALIZÁCIA - I. Rumler

Páčil sa vám článok?