V septembri sa rozhodne o postupe prác na projekte revitalizácie Námestia SNP

24.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Zámer mestskej časti Staré Mesto revitalizovať Námestie SNP a zásadným spôsobom tak zmeniť najmä dopravné riešenie centra Bratislavy je neustále v pozornosti verejnosti i médií. Ide totiž o jeden z najrozsiahlejších a najodvážnejších projektov, aký sa predstavitelia samosprávy v hlavnom meste rozhodli zrealizovať.

O tom, v ako stave sú prípravy tohto projektu, sme sa pozhovárali s Elenou PEŤKOVOU, ktorá je poverená riadením projektu Revitalizácie Námestia SNP.

- Projekt revitalizácie Námestia SNP sa v súčasnosti nachádza v predinvestičnej fáze. Od apríla 1997 až doteraz bolo vypracovaných niekoľko štúdií, zámerov a prieskumov, ktoré si vyžaduje príprava projektu. Ide o dopravno-urbanistickú štúdiu stavby, urbanisticko-architektonickú štúdiu a geodetickú dokumentáciu projektu v častiach - Hodžovo námestie, Námestie SNP a s tým súvisiacich križovatiek na Krížnej ulici, Suchom mýte a Račianskom mýte. V januári tohto roku bol vykonaný inžiniersko-geologický a hydrogeologický prieskum námestia, koncom apríla boli ukončené aj práce na vypracovaní zámeru podľa zákona o posudzovaní vplyvov stavieb a činností na životné prostredie. Od februára sa pracuje na úvodnej štúdii realizovateľnosti - v súčasnosti je hotová prvá časť, ktorá analyzuje navrhované riešenie projektu, a začínajú sa práce na druhej časti, ktorá bude obsahovať návrhy ďalšieho postupu. V rámci prípravných prác sme uskutočnili aj dopravno-prevádzkové overenie dopravno-urbanistickej štúdie v spolupráci s odborníkmi z Viedne, Prahy a Budapešti, ktorí navštívili Bratislavu a posúdili celý projekt práve z pohľadu dopravného-prevádzkového. Všetky ich stanoviská a pripomienky boli následne použité na analýzy úvodnej štúdie realizovateľnosti.

Práve úvodná štúdia realizovateľnosti má naznačiť ďalší postup prípravných prác a odpovie aj na otázku, do akej miery je tento projekt realizovateľný. Kedy bude hotová?

- Úvodná štúdia realizovateľnosti má byť dokončená do konca júna tohto roku. Z jej záverov bude vypracovaná správa, ktorú pravdepodobne v septembri prerokuje Miestne zastupiteľstvo mestskej časti Staré Mesto. Staromestskí poslanci prijmú k úvodnej štúdii realizovateľnosti uznesenie a rozhodnú o ďalšom postupe prác.

Zhováral sa Slavo Polanský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?