V Biskupiciach chcú stavať polyfunkčné zóny

23.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Podunajské Biskupice pripravuje realizáciu hneď niekoľkých rozvojových programov a projektov, ktoré počítajú s výstavbou rodinných domov, obchodno-administratívnej a podnikateľsko-výrobnej zóny.

V sídliskovej časti Biskupíc medzi Kazanskou a Uzbeckou ulicou by mala vyrásť zóna CENTRUM, kde by mala byť vybudovaná vyššia občianska vybavenosť. Majú tu byť zariadenia pre obchod, služby, kultúru, využitie voľného času, ale aj byty a administratívno-správne centrum. Ako v tejto súvislosti uviedol starosta Podunajských Biskupíc Oto Nevický, hlavný dôraz sa v územnom pláne kladie na pohodlie občana, ktorý v dostupnej vzdialenosti bude mať k dispozícii všetky služby a nebude musieť cestovať do centra mestskej časti či mesta.

Dopravný vstup do zóny Centrum má byť od Slovnaftárskej ulice, kde by mali byť situované nákupné centrá, a Kazanskej ulice, ktorá by mala mať po dostavbe charakter mestskej triedy lemovanej polyfunkčnými domami s obchodíkmi a výstavnými predajňami v parteri. Podľa informácii starostu O. Nevického začína v súčasnosti súkromný investor s výstavbou dvoch polyfunkčných budov, pripravených je údajne viacero ďalších investícií, vrátane obchodného centra pri Uzbeckej ulici.

Ďalším významným rozvojovým projektom v mestskej časti Podunajské Biskupice je výstavba podnikateľsko-výrobnej zóny na Jánskych a Alejových honoch, ako aj pozdĺž Ulice svornosti. Využitie tohto územia však brzdí skutočnosť, že sa tu nachádzajú ochranné hygienické a bezpečnostné pásma Slovnaftu. Preto mestská časť iniciovala spracovanie odbornej štúdie o opodstatnenosti tohto obmedzenia. V prípade zrušenia ochranného pásma Slovnaftu sa tu počíta s výstavbou prevádzok strednej a malej výroby, obchodných a skladových komplexov.

Bytová výstavba by sa mala rozvíjať v lokalitách Piaty hon a Lesný hon, ktoré sa síce nachádzajú v extraviláne mestskej časti, ale sú v priamom kontakte so zastavaným územím a existuje tu dobrá možnosť dopravného spojenia. Ako sme sa dozvedeli na Miestnom úrade Podunajské Biskupice, výstavbu brzdia chýbajúce inžinierske siete a majetkové vyrovnanie pozemkov. V súčasnosti mestská časť pripravuje územno-plánovaciu dokumentáciu, takže až po jej spracovaní bude zrejmé, koľko bytov plánovanou výstavbou pribudne.

(pol)

Problémom sídliskovej časti Podunajských Biskupíc je nedostatočne vybudovaná infraštruktúra a nedostatok služieb, za ktorými musia Biskupičania chodiť do starej časti obce a do iných mestských častí.
FOTO - archív

Páčil sa vám článok?