Na Námestí SNP stavajú polyfunkčný dom

23.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

V hornej časti Námestia SNP hneď vedľa nedávno zrekonštruovaného domu s bývalou mestskou knižnicou sa pripravuje výstavba polyfunkčného domu Zlatý jeleň. Nový objekt postavia na mieste, kde už v 17. storočí stál ubytovací hostinec U Zlatého jeleňa.

Ako nás informovali zástupcovia investora spoločnosti ŽP-Invest, v preluke medzi námestím a Obchodnou ulicou vznikne stavba, ktorej prvoradým cieľom je kultúrnym spôsobom prepojiť tieto atraktívne priestory v centre Bratislavy. Polyfunkčný dom by mal obsahovať apartmánové ubytovanie, byty, administratívne a obchodné priestory.

Centrálnym priestorom celého objektu bude presklenná krytá pasáž s kaviarňou, bistrom a ďalšími obchodmi. Sortiment tovaru bude rôzny, chýbať by nemali odevy, zlatníctvo, sklo porcelán, cestovná kancelária ale aj lahôdky a iné služby. Zo strany Námestia SNP a Obchodnej ulice bude ubytovacie zariadenie apartmánového typu a niekoľko bytových jednotiek. Po stranách novej pasáže budú kancelárske priestory.

V suteréne polyfunkčného domu vzniknú podzemné garáže určené výhradne klientom domu s kapacitou 114 vozidiel. Špecifikom garáže bude systém s automatickým zakladačom. Toto riešenie si vyžiadal malý priestor pod staveniskom, ktorý majú stavebníci k dispozícii. Vchod do podzemného parkoviska by mal byť z námestia. Projekt ráta aj s možným prepojením garáže s podzemnými parkoviskami, ktoré by mali na Námestí SNP vyrásť v rámci projektu jeho revitalizácie, ktorú realizuje mestská časť Staré Mesto.

Polyfunkčný objekt Zlatý jeleň, ktorého autormi sú architekti Juraj Furdík a Peter Gál, z pohľadu architektonického spracovania zapadne do existujúcej zástavby tak zo strany námestia ako aj Obchodnej ulice. Na dome prevládajú klasické stavebné materiály - sklo, drevo a kameň. Azda najvýraznejším architektonickým prvkom bude presklené átrium - pasáž z celoročnou prevádzkou.

V preluke, kde bude nový objekt stáť sa už začalo s asanáciou pôvodných objektov. Po nich príde na rad výstavba samotného domu Zlatý jeleň, ktorý by mal Bratislavčanom a návštevníkom nášho mesta začať slúžiť už v decembri roku 2000.

Milan Šeršík

Takto bude vyzerať pasáž polyfunkčného domu Zlatý jeleň spájajúca Námestie SNP s Obchodnou ulicou.
FOTO - archív

Páčil sa vám článok?