Zámockú spoločnosť poškodil najmä štát

20.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

O výstavbe Zámockej ulice sme už viackrát informovali. Ohlásená revitalizácia ulice, ktorú mala realizovať Zámocká spoločnosť, a.s., značne mešká. Čo je príčinou tohto sklzu, na to sme sa spýtali predsedu predstavenstva Zámockej spoločnosti, a.s., Ing. arch. Jaroslava KACHLÍKA.

- Príčin je viac, uvediem len tie najdôležitejšie: Hlavné mesto v júni 1996 verejnou súťažou predalo 90 percent akcií, pričom viac ako 10 mesiacov nevedelo zabezpečiť podmienky plnenia zmluvy o predaji, ktoré súviseli s celým radom legislatívno-právnych chýb a nedostatkov. Audit spoločnosti sme dostali 8 mesiacov po podpise zmluvy, ktorá sa tým nedala realizovať. Takmer všetky činnosti sme preukázateľne museli suplovať za predávajúceho, pretože išlo o papierovú spoločnosť bez účtovníctva, sídla či zamestnanca. Navyše všetky „papiere” boli v chaose a neporiadku. Stratili sme skoro rok, dvakrát nám prepadli  úverové zdroje a z viny mesta sme dvakrát odstúpili od zmlúv. Už vtedy nám vznikla značná škoda, z dôvodov dobrých vzťahov sme sa však nad tým povzniesli. V septembri 1997 sme podali žiadosť o územné rozhodnutie a dostali sme ho po mnohých peripetiách úradníckej mašinérie ako právoplatné k 15. 1. 1999. Obvykle takáto činnosť bez vplyvu politických záujmov trvá jeden až dva mesiace. Potenciálne finančné zdroje boli bez územného rozhodnutia nedosiahnuteľné. Mesto ako akcionár sa pasívne prizeralo, navyše keď v tom čase bolo opozičné a jeho účasť v projekte bola hlavným dôvodom z komunálno-politického hľadiska, prečo vtedajšia koalícia svojou úradnou mocou brzdila vo volebnom roku akýkoľvek potenciálny politický úspech zo začatia akcie. Stratili sme nielen 15 mesiacov, ale aj zdroje financovania a klientov, ktorých trpezlivosť nie je neohraničená. Škody sú obrovského rozsahu a je za ne zodpovedný štát, keďže preukázateľne niekoľkokrát porušil zákon, a to za mlčania prokuratúry. Tretím balíkom problémov je fakt, že zabezpečovanie finančných prostriedkov pre výstavbu za neustáleho napádania zakladateľa Zámockej spoločnosti - hlavného mesta podstaty vzniku spoločnosti, jej majetkových vkladov, uznesení mestského zastupiteľstva a podobne zo strany prokuratúry a neschopnosť mesta ako jej zakladateľa kvalifikovane problémy vyriešiť... je problém zložitý, prihliadnuc navyše na právny chaos, ktorý sa účelovo okolo Zámockej spoločnosti neustále vytvára s cieľom ju zdiskreditovať.

Podľa dostupných informácií pri príprave výstavby ulice zohral negatívnu úlohu Okresný úrad Bratislava 1. Je to pravda?

- Je až neuveriteľná zhoda konania nielen odboru životného prostredia okresného úradu a odboru katastra navzájom, ale najmä, a to ma obzvlášť prekvapuje, aj okresnej prokuratúry, kde každý z týchto úradov, akoby nechtiac, nedávaním veci do poriadku, poškodzuje svojou činnosťou Zámockú spoločnosť, pričom je zarážajúce, že tieto úrady  porušujú zákony a niet tu sily, ktorá by ich dodržiavať zákony prinútila. Neustále s nimi manipulujú a vyrábajú účelové výklady tak, aby to vyhovovalo záujmom úradov, resp. tretích osôb. Na celej umelo vytvorenej kauze okolo Zámockej je najzaujímavejšie, že zákony porušujú všetci okolo nej, že jej porušenie zákona nikto nevyčíta, ale všetky spomínané úrady ju týmto doslova spravodajským postupom poškodzujú. V princípe neustále napádajú mesto, že nekompetentne a technicky neprofesionálne vkladalo pozemky do základného imania, ako aj, že robilo chyby pri navyšovaní imania a vkladoch v katastri. Mesto sa zase dáva za to napádať, dokonca podpornými stanoviskami dáva katastru za pravdu. Je to schizofrénia, na konci ktorej stojí otázka: v čí prospech tieto subjekty v zhode konajú?

(brn)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie