Obyvatelia sa búria proti výstavbe garáže

20.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na našu redakciu sa pred pár dňami obrátili rozhorčení obyvatelia domu na Záhradníckej ulici 23 s upozornením, že v ich dvore sa ide stavať garáž.

Na voľnom priestranstve v dvorovej časti sú tri garáže patriace susediacej Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore a malý parčík so stromami, živým plotom a trávnikom, o ktorý sa obyvatelia domu už roky starajú. A práve v susedstve garáží na pozemku, ktorý sčasti zasahuje do parčíka, by mala vyrásť ďalšia garáž.

Celú vec robí zaujímavejšou zistenie, že stavebníkom je Ing. arch. Ivan Macko, vedúci oddelenia územného plánovania a stavebného poriadku na Okresnom úrade Bratislava I, ktorý vlani kúpil asi 20 m2 plochy od vlastníka pozemku, ktorým je ten istý okresný úrad.

Obyvatelia Záhradníckej sú rozčarovaní z toho, že človek, ktorý pre výstavbu garáže zlikviduje časť zelene na ich dvore, býva na celkom inej niekoľko blokov vzdialenej ulici. Mimochodom, strom so 70-centimetrovým obvodom kmeňa vo výške 130 cm nad zemou, ktorý rástol na pozemku, je už vypílený. A to i napriek tomu, že I. Macko doteraz nemá stavebné povolenie na výstavbu garáže.

Ako nám sám povedal, ešte oň ani nepožiadal. Odbor životného prostredia Okresného úradu Bratislava I však už na Mackovu žiadosť súhlasil s výrubom, aj keď s podmienkou náhradnej výsadby. Aj napriek zdôvodneniu v rozhodnutí, kde sa uvádza, že „strom - topoľ biely je náletový jedinec nízkej dendrologickej hodnoty“ je zarážajúce, že bol vyťatý ešte pred vydaním povolenia na stavbu garáže. Po petícii obyvateľov domu adresovanej starostovi Starého Mesta sa totiž môže stať, že po nesúhlasnom vyjadrení mestskej časti povolenie vydané ani nebude. Vypílený strom však na svoje miesto už nikto nevráti.

Ivan Macko v súvislosti s výstavbou garáže argumentuje tým, že pozemok získal legálne a že obyvateľov domu o svojom zámere informoval. Pri úradnom vytýčení parcely bol zástupca obyvateľov domu informovaný, že výstavba garáže sa ich pozemku nedotkne. Ako sa vyjadril I. Macko, nemieni robiť nijakú partizánčinu a pri výstavbe garáže sa bude snažiť prostredie skultúrniť(?!).

Na našu otázku, či sa pri kúpe pozemku ako pracovník okresného úradu necíti zvýhodnený, odpovedal, že na kúpu pozemku si podal riadnu žiadosť a  za pozemok aj riadne zaplatil. Po právnej stránke je teda všetko v poriadku. Otázkou, ktorú v proteste vyjadrili aj obyvatelia domu, však zostáva, či tento prípad nebude príkladom pre ďalších, ktorí z titulu svojej funkcie v štátnej správe zistia, kde je v centre mesta výhodne získať pozemok a postaviť si napríklad garáž. V takom prípade hrozí, že na tomto alebo inom mieste čoskoro vyrastie garážová kolónia len pre vyvolených.

Milan Šeršík

Na tomto mieste vo dvoer na Záhradníckej ulici si chce pán Macko postaviť garáž.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?