V máji začnú v Rači stavať nový bytový dom

15.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Najneskôr v máji sa na Kadnárovej ulici v bratislavských Krasňanoch začne s výstavbou bytového domu. V dome, ktorý postavia v preluke medzi jestvujúcimi bytovými objektmi, bude 28 bytov a 45 parkovacích miest v podzemných garážach.

Investorom výstavby nového obytného domu je spoločnosť CZB Invest realizátor viacerých bytových objektov v Bratislave aj v ďalších slovenských mestách. Projekt tzv. slnečného domu pochádza z dielne renomovaného architektonického ateliéru Ing. arch. Klementa Trizuljaka.

Lokalita pre výstavbu domu sa nachádza v obytnej zóne zástavby z 50. až 60. rokov. Výber pozemku naväzuje na vyhľadávaciu štúdiu spracovanú  v troch vytipovaných lokalitách v roku 1997. Novostavba svojou výškou rešpektuje existujúcu zástavbu, nový obytný dom bude mať 7 nadzemných a jedno podzemné podlažie. Strešné podlažie prevyšuje susediace stavby o 1 poschodie.

V budúcnosti sa však ráta, že i susedné domy budú strešnou nadstavbou zvýšené o jedno podlažie. V podzemných priestoroch a na prvom nadtemnom podlaží budú garáže s kapacitou 45 miest. Každý byt môže mať jeden či viac vlastných parkovacích boxov, pričom zvyšné miesta budú odpredané ostatným záujemcom. Pre návštevníkov domu bude k dispozícii aj pohotovostné parkovisko zo strany Hagarovej ulice.

V novopostavenom dome bude 28 bytov, dvojizbové s rozlohou takmer 70 metrov štvorcových, trojizbové s plochou okolo 100 m2 a štvorizbové s dvoma kúpeľňami s približnou plochou 110 m2. V ponuke sú aj dva mezonetové štvorizbové byty s rozlohou 130 metrov štvorcových, ku ktorým patrí 40 m2 veľká terasa. Priestrannými terasami sú vybavené všetky byty v rôznych veľkostiach.

Štandardom každého bytu bude napríklad podlaha z laminátových parkiet, drevené zárubne a dvere, plastové okná, rohové vane, protipožiarne vchodové dvere a v štvorizbových bytoch druhá kúpeľňa so sprchovacím kútom. Všetky trojizbové a štvorizbové byty sú situované na dve svetové strany a majú dispozične vytvorenú zimnú záhradu s interesantným pohľadom na panorámu Karpát.

Každý zo záujemcov má v určitých etapách výstavby možnosť upraviť si s architektom definitívne riešenie bytu, napríklad odstránením alebo pridaním deliacich priečok, výberom použitých materiálov a sanitárneho zariadenia. Meter štvorcový vrátane pozemku stojí od 22 500 korún bez dane z pridanej hodnoty. Investor môže záujemcom pomôcť pri vybavovaní stavebnej pôžičky u jednej z dvoch slovenských stavebných sporiteľní.

Firma pôvodne uvažovala klientom zabezpečiť príspevok zo Štátneho fondu rozvoja bývania, tento zdroj je však zatiaľ v tak nepriaznivej finančnej situácii, že by bolo neseriózne zavádzať ľudí s touto ponukou. Prví nájomníci by sa mali do novopostaveného obytného domu nasťahovať ešte pred koncom roku 2000.

Milan Šeršík

Páčil sa vám článok?