Čierna stavba má prednosť pred ekológiou

18.12.2006
Páčil sa vám článok?

Čierna stavba, ktorá začala tento rok vyrastať na Krajnej ulici na Trnávke, zmárnila snahy neformálnej skupiny nadšencov hľadajúcich riešenie problému, ako vybudovať obytný dom absolútne nezávislý od inžinierskych sietí.

Ide o dom, ktorého energetické nároky by boli ešte nižšie, ako sú nároky takzvaného nulového domu, lebo v tomto projekte sa ráta aj s tým, že v rámci domu by sa likvidoval všetok komunálny odpad. Mimo pôdy Slovenskej technickej univerzity vznikla neformálna skupina jej odchovancov, ktorá v roku 1996 kúpila na Krajnej ulici na Trnávke dom, kde sa usilovali v pokusnom meradle svoje predstavy realizovať. Vývoj ukázal, že na potvrdenie všetkých teórií potrebujú väčší pozemok - hneď vedľa však bola voľná parcela.

Žiadali o jej predaj štyrikrát mesto, lebo si mysleli, že patrí magistrátu, pozemok však bol v správe mestskej časti Ružinov. „Po treťom pokuse sme dostali odpoveď, že pozemok sa nebude predávať až do stavebného dokončenia Krajnej ulice“ hovorí Ján Svoreň, jeden z lídrov skupiny. Nadšenci pre úspory energie sa vytvorenia pokusného poľa už zrejme nedočkajú.

Ulicu síce ešte nedokončili, zato sa v máji 2006 na susednej parcele začalo stavať. Okrem iného je táto stavba neoznačená a J. Svoreň tvrdí, že ak aj stavebník má stavebné povolenie, nemôže byť platné, pretože ako najbližších susedov, a teda dotknuté osoby, ich stavebný úrad neoslovil.

K prípadu nám hovorkyňa samosprávy Anna Mihalčínová odpovedala, že na túto parcelu vydal miestny stavebný úrad rozhodnutie o umiestnení stavby, teda územné rozhodnutie, pre stavebníka Juraja Pilku. Podľa jej informácií stavebný dohľad zistil 7. novembra, že stavať sa začalo bez stavebného povolenia. „Následne v súlade so zákonom stavebný úrad vyzval stavebníka na bezodkladné zastavenie stavebných prác a súčasne začal priestupkové konanie vo veci porušenia stavebného zákona,“ uvádza hovorkyňa.

Páčil sa vám článok?