Pri autobusovej stanici Mlynské Nivy chcú postaviť 25-poschodovú budovu

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Blízko výškovej budovy centrály Všeobecnej úverovej banky na Karadžičovej ulici možno už o niekoľko rokov bude stáť porovnateľne vysoká dominanta - 25-poschodová výšková budova.

Vyplýva to zo zámeru, ktorý predložila bratislavská spoločnosť CBC Invest. Zámer otvára cestu k zmysluplnému využitiu prázdneho a nevyužitého územia rozkladajúceho sa na rozhraní dvoch mestských častí (Staré Mesto a Ružinov), ktoré nesie pracovný názov Zóna Karadžičova.

Zámer predpokladá, že na pozemku vymedzenom ulicami Karadžičova a Páričkova budú v prvej etape vybudované dva objekty, ktoré nesú názov CBC 1 a CBC 2. Mali by v nich byť predovšetkým administratívne priestory, doplnené o obchody, služby, reštaurácie a kaviarne. Objekt sa názvom CBC 1 bude mať osem nadzemných podlaží, objekt CBC 2 sa skladá z dvoch častí, z ktorých jedna bude mať šesť a druhá, výšková, až 25 nadzemných podlaží.

Pre bližšiu predstavu o tomto objekte možno uviesť, že na rozdiel od neďalekej výškovej budovy Všeobecnej úverovej banky, ktorá si vďaka svojím zaobleným tvarom medzi Bratislavčanmi vyslúžila prezývku Zapaľovač, nová dominanta má byť hranatá.

Objekty CBC 1 i CBC 2 by mali mať spoločný suterén, výškový objekt a podnož na úrovni prízemia by mala oddeľovať vstupná hala prístupná pre verejnosť a zabezpečujúca aj prechod a prístup do nádvoria na strane bytovej zóny na Budovateľskej ulici, kde sa ráta s povrchovým parkovaním klientov, letným kaviarenským sedením a zeleňou.

Hlavný vstup pre užívateľov objektu sa predpokladá z Karadžičovej ulice, jeden vstup do podzemných garáží bude z Páričkovej a druhý po novovybudovaných obslužných komunikáciách z novej svetelnej križovatky v polohe Poľnej ulice. Architektonické riešenie zohľadňuje požiadavky už spracovanej urbanistickej štúdie Zóny Karadžičova. Budovy majú byť technicky riešené tak, aby boli chránené proti nadmernému prehrievaniu.

Fasády orientované na juh a na západ majú byť vybavené exteriérovými žalúziami alebo v určitých častiach priečelia zdvojenou klimatickou fasádou, umožňujúcou prirodzené vetranie aj vo vyšších výškach počas veterného a chladného počasia (všetky kancelárske priestory majú byť s oknami, ktoré bude možné otvoriť).

Vzhľadom na veľkosť objektov musí byť zabezpečené aj primerané parkovanie: v garážach s tromi podzemnými podlažiami by preto malo byť asi 638 parkovacích miest, ďalších 193 by malo byť na úrovni terénu. Zámer predpokladá, že ak sa výstavba začne na jar budúceho roku, ukončená by mohla byť na prelome rokov 2005/2006.

(juh)
VIZUALIZÁCIA - Aukett Slovensko

Páčil sa vám článok?