Práce na novom diaľničnom úseku bežia naplno, razia aj prvé metre tunela Sitiny

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Výstavba diaľničného úseku Lamačská cesta - Staré grunty, ktorý má veľký význam pre odľahčenie dopravy v meste, naberá stále vyššie tempo. Súčasťou stavby je aj takmer poldruha kilometra dlhý tunel popod masív Sitiny.

Podľa informácií zo Slovenskej správy ciest sa tunel razí len z jednej strany - v smere od Mlynskej doliny. Zo strany od Polianok sa pripraví len krátky úsek, do ktorého vyústi tunel z druhej strany. Dôvodom, pre ktorý bol zvolený tento postup, je to, že tunel v smere od Mlynskej doliny a ZOO stúpa a podzemná voda, ktorá je v tomto priestore, môže vplyvom gravitácie sama odtekať a nevzniká potreba jej odčerpávania. Obe tunelové rúry sa budú raziť súčasne, pričom východná rúra - tá, ktorá je bližšie k Patrónke - sa bude raziť v miernom predstihu pred západnou.

V súčasnosti je vyrazených prvých asi desať metrov východnej tunelovej rúry a pripravuje sa začatie razenia v západnej rúre. V uplynulých dňoch sa vykonali aj prvé pokusné odstrely s cieľom seizmologického prieskumu, ktorým sa sleduje zistenie vplyvov raziacich prác na okolie. Počas celého priebehu výstavby sa bude vykonávať dôsledné vykonávanie monitoringu jej vplyvov na životné prostredie. Okrem týchto prác sa na severnom portáli v areáli SAV pri Poliankach vykonáva stabilizácia svahov stavebnej jamy a príprava na betónovanie tunelových rúr v otvorenom priestore. Osadzujú sa tiež profily, ktorá budú sledovať sadanie povrchu nad tunelovými rúrami počas razenia a ďalšie geotechnické merania.

Zhotoviteľom stavby je medzinárodné konzorcium TAI-SEI Corporation a Skanska DS, banské práce vykonávajú Banské stavby Prievidza a akciová spoločnosť Váhostav - tunely, špeciálne zakladanie. Práce na razení tunelov budú prebiehať nonstop. Výstavba si vyžiada vyťaženie veľkého množstva horniny, jej odvoz a ďalšie spracovanie. Čiastočne bude použitá na násypové objekty stavieb v meste.

Do konca tohto roka by mali byť ukončené práce na novom vstupe do ZOO, vrátane parkovísk pre jej návštevníkov. Celá výstavba bude trvať ešte tri roky, doprava cez nový diaľničný úsek by mala byť spustená v decembri 2006 a stavbu odovzdajú na jar 2007.

(juh)

Vstupné portály do tunela popod masív Sitiny sú už zreteľne viditeľné, tempo prác na razení tunela i na výstavbe celého diaľničného úseku Lamačská cesta - Staré grunty sa zvyšuje.
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?