Odpor občanov proti výstavbe Kauflandu narastá, petíciu podpísalo asi 1100 ľudí

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Zamýšľaná výstavba hypermarketu Kaufland v lokalite Zrkadlového hája vedľa Chorvátskeho ramena v Petržalke naráža na odpor. Obyvatelia priľahlých domov zorganizovali petíciu proti výstavbe, ktorú podpísalo asi 1100 ľudí.

V petícii sa obrátili na primátora, mestské zastupiteľstvo, starostu Petržalky a petržalské miestne zastupiteľstvo a vyjadrili v nej nesúhlas s funkčným využitím plôch okolo Chorvátskeho ramena na iné účely ako mestský park, resp. športovo-rekreačnú a oddychovú zónu (text petície a mená jej organizátorov máme v redakcii k dispozícii).

Nesúhlasia so zastavaním priestoru a žiadajú, aby boli účastníkmi všetkých konaní týkajúcich sa územia okolia Chorvátskeho ramena a širšieho okolia svojich domov. Ide najmä o domy na Rovniankovej ulici, samosprávy ktorých sa obrátili na viaceré orgány s upozornením, že pri rozhodnutí Okresného úradu Bratislava V o umiestnení stavby došlo k porušeniu zákona, pretože návrh na územné konanie nebol doložený potrebnými dokladmi.

Z odpovede magistrátneho oddelenia územného rozvoja na list samospráv vyplýva, že záväzné stanovisko hlavného mesta k výstavbe nebolo vydané, pretože investor nepredložil dokumentáciu, o ktorú ho žiadalo. Existuje aj vyjadrenie magistrátu, podľa ktorého tento zámer nie je v súlade s urbanistickou štúdiou Chorvátske rameno - Zrkadlový háj.

Ministerstvo životného prostredia zasa konštatovalo, že na základe parametrov navrhovanej stavby malo byť vykonané minimálne zisťovacie konanie podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie pred vydaním rozhodnutia o umiestnení stavby. Toto konštatovanie obsahoval nielen list ministerstva adresovaný samosprávam na Rovniankovej ulici, ale aj odpoveď ministra životného prostredia László Miklósa na interpeláciu poslanca Národnej rady SR Dušana Čaploviča.

Na základe tejto interpelácie bol podnet postúpený na preskúmanie rozhodnutia v konaní mimo odvolania Krajskému úradu v Bratislave. Podľa našich zistení krajský úrad dosiaľ vo veci nemohol konať, pretože stále nemá k dispozícii spis. Znamená to, že rozhodnutie Okresného úradu Bratislava V o umiestnení stavby zatiaľ stále platí.

(lau)

Páčil sa vám článok?