Práce na výstavbe mosta Košická meškajú kvôli nedodaniu stavebnej dokumentácie

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Postup prác na výstavbe mosta Košická mešká oproti plánovanému harmonogramu. Dôvodom je časový sklz dodávateľskej dokumentácie.

Uvádza sa to v informačnom materiáli, ktorý na zasadnutie mestského zastupiteľstva (už po uzávierke tohto vydania našich novín) predložili bratislavský primátor Andrej Ďurkovský a námestník pre dopravu Karol Kolada. Meškanie zo strany subdodávateľov pre výrobu a montáž oceľových konštrukcií predstavuje riziko, že harmonogram nedodržia partneri spoločnosti Doprastav, ktorá je dodávateľom stavby mosta.

Doteraz sa na petržalskej strane Dunaja postavili základy a drieky ôsmich pilierov estakády mosta Košická a zabetónované sú aj základy hlavného mostného objektu na pravom brehu. Na bratislavskej strane boli pripravené skúšobné pilóty pre estakádu mosta a začali sa práce na zakladaní brehového piliera. Pracovať sa začalo aj na príprave stavebných objektov v oblasti Landererova - Prístavná.

Vo februári boli na výstavbu mosta zo štátneho rozpočtu uvoľnené financie vo výške 600 miliónov korún. Do 31. decembra minulého roku bolo na prípravu výstavby vyčerpaných 698 miliónov. Suma bola krytá z preklenovacieho úveru so štátnou garanciou v objeme 600 miliónov a zo zdrojov spoločnosti Metro Bratislava, ktorá je hlavným investorom stavby.

V rámci prípravy stavby Most Košická bola činnosť spoločnosti Metro Bratislava zameraná najmä na majetkovoprávne vyrovnanie pozemkov, finančné zabezpečenie a konzultačnú činnosť. V lokalite križovatky Košická - Miletičova sú stavbou mosta Košická dotknuté nehnuteľnosti 11 vlastníkov. Doteraz boli uzavreté zmluvy so všetkými majiteľmi okrem spoločností Univerzálna banková poisťovňa a Centrum 3000. S týmito firmami v súčasnosti spoločnosť Metro Bratislava rokuje.

(sita, brn)

Páčil sa vám článok?