Bude na Rázsochách technologický park, fakultná nemocnica alebo niečo iné?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Rozostavaná nemocnica na Rázsochách v Lamači je jednou z bratislavských „stavieb storočia“. Začali ju stavať ešte za socializmu, dokončená nie je dodnes. V týchto dňoch sa opäť rozhoduje o jej osude.

Ešte v 70. rokoch minulého storočia sa rozhodlo, že na Rázsochách bude vybudovaný nový areál Fakultnej nemocnice s poliklinikou a Lekárskej fakulty Univerzity Komenského. Mali tu byť aj internáty a priestory pre teoretické ústavy fakulty. Areál začali stavať v júni 1987 a dokončený mal byť v decembri 1993.

Už začiatkom 90. rokov sa však začal prejavovať nedostatok prostriedkov v štátnom rozpočte pre potreby zdravotníctva a stavba bola zastavená.

NESPLNENÁ PRIORITA

Napriek tomu, že nemocnica patrila medzi vládne priority, jej výstavbu sa z rôznych príčin nepodarilo rozhýbať. Problém dostavby sa nepodarilo vyriešiť ani po skončení éry V. Mečiara v roku 1998: predchádzajúci i terajší vládny kabinet opakovane odsúhlasil odsun plnenia tejto úlohy. Objavili sa rôzne úvahy, čo s rozostavaným areálom na Rázsochách. Jeden z návrhov predpokladal, že by mal byť využitý ako technologický park. Podľa ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca by sa sem mohli presťahovať takmer všetky ministerstvá. Podľa stanoviska Lekárskej fakulty UK hľadanie alternatívy v rokoch 1998 - 2002 ukázalo, že iné riešenie siete zdravotníckych zariadení v Bratislave ako dostavba Rázsoch zrejme neexistuje.

HRUBÁ STAVBA STOJÍ

Pôvodne na Rázsochách malo byť postavených niekoľko rôznych objektov, projekt architekta Jindřicha Martina sa však z úsporných dôvodov niekoľkokrát zmenil. Cieľom zmien bolo nájsť riešenie, ktoré by umožnilo uviesť nemocnicu do prevádzky naraz, pričom dostavba ďalších objektov by prišla na rad neskôr.

Dnes je v hrubej stavbe dokončená väčšina objektov takzvanej prvej stavby areálu. Proti poveternostným vplyvom sú zabezpečené tým, že sú vybudované aj strechy, v objekte sú inštalované rozvody kúrenia a vody. Stavebná rozpracovanosť hlavných objektov sa pohybuje od 30 do 45 percent. Vzhľadom na znehodnotenie vekom a koróziou, ale aj rozkradnutie, bude potrebné značnú časť dosiaľ zabudovanej technológie vzduchotechniky, kotolne, výmenníkovej stanice a úpravy teplej úžitkovej vody demontovať a vymeniť za novú.

LEKÁRI SÚ ZA DOSTAVBU

Stanovisko Lekárskej fakulty UK k dostavbe areálu upozorňuje na to, že podľa územného plánu hlavného mesta je územie v tejto lokalite rezervované na účely zdravotníckej výstavby. Objekty fakultnej nemocnice, roztrúsené po celom centre mesta, už nespĺňajú kritériá modernej medicíny. Po presťahovaní kliník a ústavov fakultnej nemocnice z centra na Rázsochy by sa uvoľnili pozemky a budovy v odhadovanej cene dve až tri miliardy korún, ktoré by sa dali využiť na realizáciu dostavby napríklad ako krytie na bankové úvery.

Pre účely výstavby bol svojho času vyvlastnený pozemok s rozlohou vyše 15 hektárov. Podľa zákona o územnom plánovaní a stavebnom konaní možno vyvlastnený pozemok a stavbu užívať len na účely, na ktoré boli vyvlastnené. Využitie pozemkov na iné účely by teda viedlo k prehratým súdnym sporom a nutnosti náhrady škody.

Stanovisko lekárskej fakulty tiež upozorňuje, že prevádzka v jednej budove by bola lacnejšia ako prevádzka vo viacerých terajších objektoch fakultnej nemocnice. Lekári poukazujú aj na to, že žiadna bratislavská nemocnica nie je vybavená tak, aby dokázala poskytnúť komplexnú starostlivosť, čo sa preukázalo v prípade zdravotných problémov hlavy štátu.

PADNE ROZHODNUTIE?

V najbližších dňoch sa problémom nemocnice na Rázsochách bude zaoberať vláda. Z nedávneho vyjadrenia ministra R. Zajaca vyplýva, že pripúšťa obe možnosti - Rázsochy dostavať, alebo nedostavať ako nemocnicu. Ak by sa prikročilo k dostavbe, podľa R. Zajaca by nasledovala likvidácia značnej časti nemocníc v meste. V prípade, že z Rázsoch nebude nemocnica, treba vyriešiť otázku, čo v objekte vznikne namiesto nej a reštrukturalizovať bratislavské nemocnice, ktoré sú nevyťažené, poloprázdne a staré.

Ďalší osud megastavby na Rázsochách je teda nejasný. Isté je, že s umŕtvenou miliardovou investíciou bude potrebné niečo urobiť, a to skôr, než ju zub času vedno so zlodejmi a vandalmi znehodnotia natoľko, že už nebude čo riešiť...

(juh)

Páčil sa vám článok?