Vyčlenili financie na výstavbu diaľnice

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Európska investičná banka (EIB) poskytne na výstavbu úseku diaľnice D61 Viedenská cesta - Prístavný most prostriedky v objeme 27 miliónov eúr.

Keďže banková rada EIB schválila Slovensku pôžičku vo výške 40 miliónov eúr, v prípade, že počas realizácie projektu vznikne potreba ďalších finančných zdrojov, je možné požiadať EIB o poskytnutie zvyšných 13 miliónov eúr na základe podpisu ďalšej dohody o financovaní. Celkové predpokladané náklady na projekt sú 83 mil. eur. Vyplýva to z materiálu, ktorým sa v blízkej budúcnosti bude zaoberať vláda.

Úver sa bude čerpať v piatich tranžiach. Úroky pre jednotlivé tranže budú stanovené podľa Dohody o financovaní, a podľa toho, či ide o tranžu s pevnou sadzbou alebo variabilnou sadzbou. Fixná úroková sadzba pre euro k 11. februáru 2003 pre úver od EIB na 15 rokov by bola 4,33 percenta, pre úver na 20 rokov predpokladá Ministerstvo financií SR úrokovú sadzbu v rozpätí 4,4 až 4,5 percenta, čo je výhodnejšie, ako je súčasná úroveň na domácom kapitálovom trhu, kde sa sadzba pohybuje vo výške 4,9 percenta.

Projekt zahŕňa spracovanie projektovej dokumentácie a výstavbu 3,87 kilometra dlhého prepojenia diaľnice D61 od Prístavného mosta po Viedenskú cestu. Na úseku Viedenská cesta - Prístavný most, ktorý bude 26,5 metra široký, bude pre vozidlá stanovená rýchlosť 100 km/h. V projekte sa počíta s troma novými mostmi a piatimi nadchodmi pre cyklistov a chodcov. Diaľnica odbremení lokálnu cestnú sieť od časti hustej premávky, ktorá v súčasnosti oblasť upcháva a zmiernia sa nepriaznivé dosahy v súčasnosti preplnených ciest.

Výstavba by sa mala začať v prvom polroku tohto roka a skončiť v roku 2006, ale uvedenie do užívania je naplánované na rok 2005, resp. v závere roku 2004. Víťazom súťaže na výstavbu diaľničného úseku sa stala spoločnosť Doprastav Bratislava.

(brn)

Páčil sa vám článok?