Nechá stavebný úrad zbúrať čiernu stavbu Dodokovej vily vo štvrti pod Slavínom?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Prípad čiernej stavby na Pažického ulici, známy ako kauza Dodokova vila, sa vlečie už dlhší čas. Situácia zostáva patová - stavebník obviňuje úrady z obštrukcií, úrady trvajú na tom, že stavba je nelegálna.

Inkriminovaný objekt v blízkosti Slavína nie je obyčajný rodinný dom a ani výraz „vila“ nie je dosť výstižný - je to megalomansky obrovská viacpodlažná stavba, ktorá skôr pripomína sídlo veľkej firmy. Z jej výstavby sa stala kauza, ktorou sa už zaoberali viaceré orgány.

Mestská časť Bratislava - Staré Mesto trvá na svojom stanovisku, že stavba rodinného domu Andreja Dodoka bola realizovaná bez stavebného povolenia na pozemkoch, ktoré boli v čase začatia tejto nelegálnej stavby podľa platnej územno-plánovacej dokumentácie súčasťou plôch definovaných pre funkcie zelene - teda nestavebnými plochami.

V redakcii máme k dispozícii vyjadrenie mestskej časti k celej záležitosti, z ktorého vyplýva, že o platnom právnom stave na tomto území bol stavebník informovaný a po začatí nepovolenej stavebnej činnosti bol viacnásobne upozornený, že koná v rozpore so zákonom.

A. Dodok trval na tom, že na ním realizovanej stavbe dodržal priestorové regulatívy priestorového usporiadania navrhované v tom čase ešte len v rozpracovanej územno-plánovacej dokumentácii, v rámci ktorej sa uvažovalo o možnom preklasifikovaní plôch na obytnú funkciu.

Stanovisko mestskej časti vychádzalo z toho, že tieto skutočnosti stavebníka nijako neoprávňovali na začatie stavby bez stavebného povolenia na plochách, ktoré boli stále určené na funkciu zelene. Predpoklad možného preklasifikovania funkcie totiž zostáva len predpokladom až do okamihu schválenia orgánmi územného plánovania. V tomto prípade bolo týmto orgánom Miestne zastupiteľstvo mestskej časti Staré Mesto a Mestské zastupiteľstvo hlavného mesta Bratislavy.

Miestne zastupiteľstvo odsúhlasilo zmenu funkčného využitia časti plôch, mestské zastupiteľstvo s tým však nesúhlasilo a zmena bola predložená na rokovanie miestneho zastupiteľstva v pôvodnom rozsahu, teda vrátane parciel patriacich A. Dodokovi. Keďže mestské zastupiteľstvo zmenu funkčného využitia týchto plôch neschválilo, mestská časť nemohla vydať (a ani nevydala) súhlasné záväzné stanovisko k činnosti na území, ktoré nebolo preklasifikované na stavebné plochy a stále je preňho definovaná funkcia zelene.

Mestská časť naďalej trvá na svojom zápornom stanovisku k legalizácii nepovolenej stavby. Do kauzy sa zamiešala nielen kancelária prezidenta republiky, ale aj Správa služieb diplomatickému zboru, ktorá chcela zohrať úlohu sprostredkovateľa predaja, resp. kúpy tejto stavbe pre zastupiteľský úrad nemenovanej krajiny. Keďže podľa mestskej časti je stavba nelegálna, je potrebné ju odstrániť. Ak však zohľadníme gigantické rozmery Dodokovej vily a existujúce pomery v tejto republike, predstava, že stavba bude zbúraná, nadobúda mierne nerealistický nádych...

(juh)

Jedným z najznámejších prípadov čiernych stavieb v Bratislave je tzv. Dodokova vila na Pažického ulici vo vilovej štvrti pod Slavínom, ktorá sa vyznačuje doslova megalomanskými rozmermi.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?