Výstavba nového mosta ovplyvní život mnohých Bratislavčanov

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Výstavba Mosta Košická, ktorá sa začala 1. februára, má trvať 28 mesiacov, ukončená by teda mala byť 31. mája 2005, keď by mal byť most odovzdaný investorovi - akciovej spoločnosti Metro Bratislava.

Čo všetko prinesie výstavba mosta, ktorú na základe výsledkov tendra na zhotoviteľa realizuje akciová spoločnosť Doprastav? Ako uviedol vedúci projektu výstavby Mosta Košická Pavel Takáč z Doprastavu, jedným z kľúčových termínov je júl 2003. Na tento termín je naplánované začatie montáže oceľovej konštrukcie hlavného mostného objektu na dunajskom nábreží na bratislavskej strane. V tom čase by mal byť už pripravený aj mostný pilier číslo 11 na bratislavskej strane nábrežia.

Montáž hlavného mostného poľa na nábreží má trvať do júla 2004. Po tomto termíne bude Doprastav pracovať na príprave na presunutie celého hlavného mostného poľa nad Dunaj. Je nutné vybudovať pod zmontovanou konštrukciou dočasný prístav na umiestnenie lodí, pomocou ktorých prepravia mostnú konštrukciu do definitívnej polohy. Táto kľúčová časť výstavby nového mosta je technicky náročná, pretože bude treba presúvať konštrukciu s hmotnosťou rádovo tisíce ton. Táto časť výstavby sa má uskutočniť koncom augusta 2004.

„K tomuto termínu, samozrejme, už musí byť pripravený aj pilier v toku Dunaja, ktorého budovanie sa má začať koncom tohto roka,“ uviedol P. Takáč. „Na začiatku jeho výstavby vybudujeme umelý ostrov, z ktorého bude možné realizovať všetky potrebné práce na zakladaní piliera. Samotné budovanie konštrukcie mosta bude súbežné na bratislavskom i petržalskom brehu Dunaja.“

Ako dodal P. Takáč, na most nadväzuje mnoho činností týkajúcich sa jeho napojenia na mestské komunikácie. Významné je najmä napojenie na Košickú ulicu, ktoré si vyžiada prebudovanie križovatiek ulíc Košická - Pribinova, Košická - Landererova - Prístavná a Košická - Prievozská. Križovatka Pribinova - Košická má byť riešená ako mimoúrovňová, ostatné budú priesečné. Počas rekonštrukcie týchto komunikácií bude doprava na nich zachovaná len v najnutnejšej miere, treba preto rátať s obmedzeniami.

Pokiaľ ide o úsek Košickej ulice po Miletičovu ulicu, je naplánovaná úprava a rekonštrukcia križovatky Košická - Miletičova, pričom Košická ulica bude vyúsťovať na Miletičovu v plnej šírke, teda v štyroch jazdných pruhoch. Stavenisko križovatky Miletičova - Košická bude odovzdané po 30. septembri tohto roka.

(lau)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie