Začína sa výstavba piateho mosta

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V sobotu 1. februára by sa mala začať toľko očakávaná výstavba piateho bratislavského mosta, známeho ako most „Košická“. Investorom je spoločnosť Metro Bratislava a výstavbu zabezpečuje konzorcium spoločností Doprastav a MCE Voest Linz. Most by mal byť odovzdaný do užívania 31. mája 2005.

Pôvodne sa malo s výstavbou začať v lete 2002, zdržanie spôsobili spory okolo víťaza výberového konania na dodávateľa stavby a zmeny vo vedení spoločnosti Metro Bratislava. Základný kameň výstavby položili 17. decembra, v polovici januára potom investor odovzdal stavenisko dodávateľovi a ten začal s prípravnými prácami.

Stavba sa začne postavením nosníka na ľavej strane Dunaja. Hlavné mostné pole tvorí oceľový trám zavesený na oblúk. Jeden z dvoch pilierov tohto oblúka bude na umelom ostrove v koryte Dunaja. Na ľavej strane Dunaja sa vytvorí teleso mosta, ktoré sa otočí a prichytí na druhý pilier. Výstavba mosta by podľa dodávateľov nemala mať výrazný dopad na dopravu v meste.

Stavba mosta je financovaná z pôžičky Európskej investičnej banky, domácich komerčných bánk a čiastočne zo štátneho rozpočtu.

(pol)

Páčil sa vám článok?