Ako by mohlo vyzerať Podhradie

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Verejná anonymná architektonicko-urbanistická súťaž o budúcu podobu bratislavského Podhradia sa už skončila. Ako sme už informovali, výsledky súťaže naznačujú, že by tu mali vyrásť moderné objekty.

Pripomeňme, že súťaž vyhlásili dvaja investori, ktorí získali pozemky v Podhradí - akciová spoločnosť J&T Global a akciová spoločnosť Avant. Ide o územie od Nového mosta po tri vežiaky pri vyústení tunela, rozdelené na tri časti - Vydrica, Zuckermandel a Vežiaky.

Pred necelým mesiacom sme na titulnej strane uverejnili vizualizáciu víťazného návrhu Ivana Matušíka. Keďže súťaž o budúcu podobu Podhradia vyvolala veľký záujem nielen v odborných kruhoch, ale aj v širokej verejnosti, rozhodli sme sa prezentovať aj niektoré ďalšie ocenené súťažné návrhy.

Druhú cenu získal návrh autorov Petra Eisenreicha, Jozefa Koštiala a Mariána Pokrivčáka, tretiu návrh Michala Bogára, Ľubomíra Králika a Ľudovíta Urbana. Odborná porota udelila aj tri odmeny - prvú odmenu získal návrh autorov Borisa Hrbáňa, Vratislava Hudeca, Michala Oborného, Ľubomíra Ondrejku a Jána Vasičáka. Druhá odmena pripadla návrhu Daniela Priehodu, Juraja Sumbala, Petra Odrážku, Ľubomíra Závodného, Ladislava Benčeka a Ivana Minára. Napokon tretiu odmenu dostal návrh Pavla Kosnáča, Petra Gála, Martina Rezníka, Silvie Kračúnovej a Matúša Poláka.

Podľa predsedu poroty Tibora Alexyho súťaž ukázala, že územie by sa malo riešiť novodobo, s využitím prvkov súčasnej architektúry, a nie historizujúco, teda napríklad návrhom výstavby replík historických budov. Dodajme, že to napokon vyplynulo už z odporúčaní poroty pri vyhlasovaní súťaže, z ktorých jedno znelo doslova takto: „Z hľadiska koncepcie zástavby uplatniť novodobé formovanie štruktúry s maximálne veľkorysým výrazovým vyjadrením (bez umelých historických reminiscencií).“

Žiada sa pripomenúť mimoriadne dôležitú okolnosť, že návrhy sú podkladom na reguláciu zástavby na tomto území, ale to neznamená, že to, čo je na obrazovom stvárnení návrhov, sa aj reálne postaví. Obaja investori by v ďalšej etape, po vypracovaní a schválení územnoplánovacích podkladov mali vypísať ďalšiu súťaž, tentoraz už o riešení konkrétnych objektov.

Všetky súťažné návrhy si bude možné obzrieť na výstave, ktorá sa uskutoční v dňoch 5. až 19. decembra tohto roka v Galérii KSA na Karpatskej ulici v Bratislave.

(juh)
VIZUALIZÁCIE - P. Eisenreich, Jozef Koštial, Marián Pokrivčák (1, 2), M. Bogár, Ľ. Králik, Ľ. Urban (3, 4), P. Kosnáč, P. Gál, M. Rezník, S. Kračúnová, M. Polák (5, 6)

Páčil sa vám článok?