Projekt výstavby nájomných bytov pri Terchovskej je v procese EIA

16.2.2022
bytový dom na Terchovskej ulici v Ružinove

Zdroj: bratislava.sk

Páčil sa vám článok?

Projekt výstavby 85 nájomných bytov pri Terchovskej ulici v bratislavskom Ružinove je v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Predložila ho spoločnosť Metro Bratislava, v ktorej je väčšinovým akcionárom hlavné mesto.

Pozemok, na ktorom má bytový dom vyrásť, je ohraničený ulicami Terchovská, Banšelova a Galvaniho. Severne sa nachádza cesta I/61. Investičný zámer ráta s jedným bytovým domom, rozdeleným na čiastkové objekty. "Ide o obytný dom s dvomi spojenými pozdĺžnymi pavlačovými objektami, šiestimi bodovými pavlačovými objektami, suterénom s garážou a technickým zázemím," píše sa v projekte, ktorý ráta s 85 bytmi, 299 obyvateľmi a 137 parkovacími miestami.

Rovnako aj s poloverejnými priestormi pre podporu komunitného života obyvateľov. V zámere sa preto počíta s komunitnými stolmi, detským ihriskom, pieskoviskom či workoutom. Využiť sa majú aj strešné terasy na komunitné záhrady, včelíny, skleníky či na miesta na posedenie. Chýbať nemá kaviareň či bistro.

Architektonické riešenie bytového domu podľa investora zohľadňuje súčasné požiadavky na bývanie, ako aj environmentálne požiadavky na stavby a ich okolie. "Realizáciou navrhovanej činnosti sa zároveň prispeje k zlepšeniu nepriaznivého stavu nedostatku bytových priestorov, ktorý je akútny v rámci celého územia Bratislavy," deklaruje Metro Bratislava.

Celkové náklady na realizáciu stavby odhaduje na asi 9,3 milióna eur. Predpokladaný začiatok výstavby je v budúcom roku. Ukončenie prác očakáva v roku 2025.

Bratislava dlhodobo čelí akútnemu nedostatku nájomných bytov. Problém rieši magistrát, podľa ktorého by do piatich rokov mohlo v hlavnom meste pribudnúť okolo 1600 mestských nájomných bytov. Docieliť to chce rekonštrukciou starších mestských bytov, vlastnou výstavbou (okrem bytového domu Terchovská napríklad projekt na Muchovom námestí), kúpou bytov i spoluprácou s developermi.

(tasr)

Páčil sa vám článok?