Prví piati developeri postavia pre Bratislavu mestské nájomné byty

29.12.2021

Zdroj: Ilustračné foto Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Problém dostupného bývania rieši Bratislava aj v spolupráci so súkromným sektorom. Prví piati developeri v polovici decembra už odsúhlasili zmluvu, vďaka ktorej sa má mestský bytový fond rozšíriť o desiatky nájomných bytov.

Zmluvu o spolupráci mesta s developermi, ktorá je výsledkom schválenej Metodiky zmien územného plánu v záujme budovania predpokladov na rozvoj nájomného bývania a zvyšovanie dostupnosti bývania, odsúhlasili predbežne spoločnosti Agátová, Agadu, Corwin SK, Grunt a YIT Slovakia. Zmenou územného plánu im hlavné mesto umožní postaviť viac bytov a za symbolickú odplatu získa primeraný podiel bytov vyčlenených na nájomné bývanie. Kapacity mesta pri vlastnej výstavbe aj nákupe bytov sú totiž obmedzené a práve spolupráca so súkromným sektorom umožňuje zvyšovať ich počet.

Pointou prvých uzavretých zmlúv má byť v závere 145 bytov, ktoré Bratislava nadobudne do svojho vlastníctva. Ide o lokality Pekná cesta, Mlynské nivy, Račianska, Východná, Agátová a Viedenská cesta.

Hovorkyňa magistrátu nás ešte začiatkom decembra informovala, že hlavné mesto posudzuje aj možnosť odkupovať byty od developerov. „Aktuálne pripravujeme verejné obstarávanie na nákup 100 bytov, ktoré sú alebo budú vo výstavbe priamo od developerských spoločností,“ uviedla vtedy Katarína Rajčanová.

Zdroj: Magistrát

Mesto chce stavať nájomné byty aj na Muchovom námestí, kapacity vlastnej výstavby sú však obmedzené.

Nový model spolupráce hlavného mesta so súkromným sektorom, ktorý definuje spomínaná metodika zmien územného plánu, je podľa magistrátu obojstranne výhodný - umožní navýšiť počet nájomných bytov pre hlavné mesto, aj počet komerčných bytov na trhu. Súkromná výstavba má pritom rešpektovať verejný záujem a potreby obyvateľov. Spolupráca hlavného mesta s developermi bude podľa dokumentu vychádzať z týchto princípov:

• Spolupráce budú vznikať verejnými výzvami na predkladanie žiadostí.

• Dôjde k overeniu ponúk pozemkov/lokalít súkromných vlastníkov na základe vstupných urbanistických kritérií výberu.

• Dôjde k príprave, obstaraniu a spracovaniu územnoplánovacích podkladov, ktorých účelom je preverenie vhodnosti potenciálneho zvýšenia podielu funkcie bývania vo vybranej lokalite.

• Metodika stanoví výpočet miery nadhodnoty, vzniknutej zmenou územného plánu v prospech zvýšenia podielu bývania.

• Vzťah medzi hlavným mestom a developerom bude založený zmluvou s cieľom zabezpečiť právnu vymožiteľnosť dohody voči súkromnému vlastníkovi.

• Dôjde k príprave, obstaraniu a spracovaniu územnoplánovacej dokumentácie v podobe návrhu zmien a doplnkov územného plánu hlavného mesta a ich predloženiu na schválenie mestskému zastupiteľstvu.

• Napokon dôjde k prevodu určeného podielu bytov v rozsahu dohodnutej nadhodnoty do vlastníctva hlavného mesta.

(ac)

Páčil sa vám článok?