Piaty most možno začnú stavať v novembri

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Európska investičná banka odsúhlasila posledné rozhodnutie výberovej komisie v tendri na výstavbu mosta Košická. Informovali o tom pracovníci spoločnosti Metro Bratislava, ktorá je hlavným investorom.

Komisia ako víťaza výberového konania určila konzorcium Doprastav&VA TECH VOEST MCE GmBh&Co. Linz, ktorého ponuka predstavujúca 2,253 miliardy korún je oproti ponukám ostatných troch uchádzačov asi o pol miliardy korún nižšia. Definitívne toto víťazstvo musela potvrdiť Európska investičná banka, ktorá poskytuje polovicu finančných prostriedkov na výstavbu. Zmluvu s víťazom by spoločnosť Metro mala uzavrieť v horizonte štyroch až šiestich týždňov.

Hlavný investor v súčasnosti čaká na predloženie návrhu zmluvy víťaza. Ak by bola zmluva podpísaná v októbri, v novembri by sa mohla výstavba reálne rozbehnúť (ukončená by mohla byť v roku 2005). Po rozpustení výberovej komisie bude nasledovať príprava harmonogramu prác s dodávateľom a harmonogramu financovania stavby mosta zo štátneho rozpočtu a zo zdrojov Európskej investičnej banky. Dodávateľa stavby čaká ešte splnenie podmienok spojených s vydaním stavebného povolenia.

Pôvodne sa víťazom tendra stalo rakúske konzorcium Alpine Mayreder Bau JV s účasťou bratislavskej firmy ZIPP, komisia ho však neskôr odsunula na druhé miesto. V niektorých médiách sa objavili informácie, že sa tak stalo na zásah Európskej investičnej banky, ktorá od začiatku favorizovala Doprastav. Konzorcium, v ktorom je aj ZIPP, obvinilo Doprastav, že ponúka dumpingové ceny, predstavitelia Doprastavu to odmietajú. ZIPP v tejto súvislosti dokonca podal proti Doprastavu podnet na Protimonopolný úrad SR.

Viceprezident Európskej investičnej banky Wolfgang Roth rozhodne poprel, že by banka zasahovala do procesu výberu dodávateľa stavby či favorizovala Doprastav, ako to tvrdili niektoré médiá. Podľa Rotha banke vždy šlo len o to, aby bola stavba akceptovateľná z hľadiska životného prostredia a aby sa tender uskutočnil v súlade so smernicami Európskej únie a internými pravidlami banky. Ako dodal, počínanie ZIPP-u nie je ojedinelé, je naopak bežné, že ten, kto nezíska zákazku, sa sťažuje a poukazuje na dumpingovú cenu ponúkanú víťazom.

Páčil sa vám článok?