Kedy sa začne výstavba mosta Košická?

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

O víťazovi tendra na most Košická výberová komisia už rozhodla, investor, akciová spoločnosť Metro Bratislava, stále čaká na stanovisko Európskej investičnej banky, ktorá má na výstavbu prispieť pôžičkou.

Tender sprevádzajú rôzne mediálne hry. Členovia výberovej komisie sú viazaní mlčanlivosťou, napriek tomu do médií prenikli informácie, že komisia ako víťaza výberového konania určila konzorcium Doprastav&VA TECH VOEST MCE GmBh&Co. Linz, ktorého ponuka predstavujúca 2,253 miliardy korún je oproti ponukám ostatných troch uchádzačov asi o pol miliardy korún nižšia. Aj keď o takejto cene mala komisia pochybnosti, nakoniec akceptovala stanovisko Európskej investičnej banky, pôvodne vybraného víťaza odsunula na druhé miesto a odsúhlasila práve ponuku Doprastavu. Objavili sa aj hlasy, že výberová komisia sa týmto verdiktom vlastne podvolila tlaku Európskej investičnej banky. Námestník primátora František Dej to popiera. „Ako člen komisie na výber zhotoviteľa mosta Košická môžem s čistým svedomím vyhlásiť, že ani konzultanti, ani žiadna osoba z Európskej investičnej banky nevyvíjali nátlak na komisiu pre vyhodnotenie tendra ani inak nekonali v takom zmysle,“ uvádza sa v jeho vyhlásení zverejnenom na internetovej stránke mesta.

Pôvodne vybraného víťaza komisia vzhľadom na výhrady Európskej investičnej banky nezverejnila, podľa dostupných informácií ide o rakúske konzorcium Alpine Mayreder Bau JV s účasťou bratislavskej firmy ZIPP. Konzorcium, v ktorom je aj ZIPP, obvinilo Doprastav, že ponúka dumpingové ceny, predstavitelia Doprastavu to odmietajú. ZIPP v tejto súvislosti dokonca podal proti Doprastavu podnet na Protimonopolný úrad SR.

Termín začatia výstavby piateho bratislavského mosta cez Dunaj je naďalej otázny. Podľa nášho zdroja je takmer isté, že Európska investičná banka, ktorá má na výstavbu poskytnúť pôžičku 45 miliónov eúr, svoje stanovisko nedá skôr ako koncom augusta. Ak nebude mať výhrady k postupom hodnotenia, Metro Bratislava môže poslať oznámenie o predbežnom prijatí ponuky víťaznému uchádzačovi. Náš zdroj predpokladá, že zmluva by za takých okolností mohla byť podpísaná koncom októbra až začiatkom novembra. Tento termín však treba brať s rezervou, pretože začatie výstavby piateho bratislavského mosta cez Dunaj sa už niekoľkokrát posunulo.

Páčil sa vám článok?