Na nábrežie sa mrakodrapy nehodia

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

V Bratislave som sa narodil a na miestach, kde stojí Nový most a na vtedy ešte Podhradskom nábreží som sa v chlapčenskom veku často hrával s kamarátmi.

Mimochodom, promenáde na dunajskom nábreží sa hodí - kvôli jeho situovaniu pod Bratislavským hradom - názov Podhradské nábrežie oveľa viac, než komunistami premenované Nábr. L. Svobodu, ktoré by mohlo byť aj na inom mieste. Chcel by som však predovšetkým upozorniť na význam nábrežia pre mesto a jeho obyvateľov.

Ešte počas existencie starého Rybného námestia (v období pred výstavbou Mosta SNP), si Bratislavčania po práci zvykli nakúpiť na trhu na Rybnom námestí a potom sa prechádzali po dunajskom nábreží smerom k PKO. Z pohľadu obyvateľov mesta je nábrežie ideálnou zónou na relax, prechádzky v príjemnom prostredí a hlavne s pekným výhľadom: na Dunaj, ale aj na Bratislavský hrad. Dnes promenádu na nábreží často využívajú aj bicyklisti a korčuliari. Isto budete so mnou súhlasiť v tom, že mesto nemá priveľa oddychových zón, parkov a zelene. Aj z pohľadu návštevníka mesta musí byť väčší zážitok vychutnať si panorámu s Bratislavským hradom, ako mať výhľad obmedzený mrakodrapom. Myslím si, že na nábrežie sa hodia skôr citlivo architektonicky riešené nižšie budovy, ktoré zapadnú do prostredia a dotvoria jeho charakter. O tom, že oblasť mrakodrapov je plánovaná - a v tomto prípade podľa mňa vhodne - v inej časti nábrežia popri ďalších mamutích kolosoch, ani nehovoriac.

Samozrejme, proti výstavbe mrakodrapu na dunajskom nábreží by sme mohli použiť aj iné argumenty, ako napr. nedostatočnú pevnosť základov na pieskových či štrkových podložiach, ohrozenie statiky už vybudovaných domov v blízkosti, zvýšenie premávky v zóne oddychu, či v súčasnosti takej diskutovanej otázke bezpečnosti. Napriek tomu si myslím, že z pohľadu obyvateľa mesta tou najdôležitejšou zostáva celková nevhodnosť takéhoto projektu, ktorý zničí ráz a charakter dunajského nábrežia, zatieni výhľad na dominantu Hradu a nábrežie samotné (akoby na to už nestačila samotná budova Národnej rady SR) a znemožní obyvateľom cítiť sa príjemne, prechádzať sa a oddychovať v prostredí, na ktoré si zvykli a ktoré majú radi. Samozrejme, v prípade mrakodrapu ide pre niekoho o veľký zisk, ale bolo by fajn, keby sa predstavitelia mesta a volení zástupcovia správali k jeho obyvateľom partnersky. Tak, aby obyvatelia Bratislavy mali k mestu svoj blízky vzťah a dobre sa v ňom cítili.

Páčil sa vám článok?