Výberová komisia už rozhodla o víťazovi tendra na nový most, jeho meno zatiaľ tají

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Výberová komisia v tendri na dodávateľa mosta Košická už rozhodla o víťaznej ponuke, avšak výsledky tendra verejne vyhlási až po opätovnom prerokovaní výsledkov Európskou investičnou bankou (EIB).

Napriek tomu, že sme sa pokúšali túto informáciu opakovane overiť priamo u Vladimíra Kovalčíka, generálneho riaditeľa akciovej spoločnosti Metro, ktorá je generálnym investorom stavby, počas niekoľkých dní si nenašiel čas, aby nás informoval osobne, prišiel k telefónu, alebo aspoň nechal odkaz prostredníctvom svojho sekretariátu. Pritom už dávnejšie si vyhradil výlučné právo poskytovať médiám informácie, takže okrem neho nesmie o priebehu rokovania komisie, ale ani o čomkoľvek inom, čo sa týka výstavby mosta Košická, podávať informácie žiadny zamestnanec spoločnosti Metro Bratislava.

V. Kovalčík si našiel čas iba pre agentúru SITA, ktorej prezradil, že komisia akceptovala pripomienky EIB. Plánované začatie stavby sa tak z 1. júla posunie o niekoľko mesiacov. Výstavba mosta však nie je podľa Kovalčíka ohrozená. Vzhľadom na dodržiavanie pravidiel Federácie autorizovaných inžinierov (FIDIC) komisia aprílového víťaza nemohla oficiálne uverejniť. Momentálne sa realizujú predprípravné práce v oblasti inžinierskych sietí.

Financovanie piateho bratislavského mosta z polovice pokryje štátny rozpočet, zvyšok nákladov budú kryť pôžičky z EIB. Pôvodne mala cena stavby dosiahnuť 3,6 miliardy korún. Generálnym investorom stavby je spoločnosť Metro. Stavba mosta súvisí s vybudovaním nových diaľničných úsekov cez Bratislavu. Most by mal odbremeniť aj bratislavský Starý most, keďže sa čoraz viac zdôrazňuje potreba jeho rekonštrukcie. Piaty bratislavský most má vytvoriť aj rezervu na zvládnutie dopravnej situácie v hlavnom meste Slovenska.

Páčil sa vám článok?