Okolo prípravy Mosta Košická sú šumy

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Prípravu výstavby Mosta Košická a výber dodávateľa sprevádzajú rôzne šumy. Z výberovej komisie unikajú informácie, hoci jej členovi podpísali reverz mlčanlivosti. Výstavba však ohrozená nie je.

Tvrdí to Vladimír Kovalčík, generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Metro, ktorá výstavbu mosta zabezpečuje. Jeden denník informoval, že výberová komisia najprv vybrala konzorcium Doprastav, a. s. Bratislava, VA TECH VOEST MCE GmBh Co. Linz. Po tom, čo jej verdikt napadol sťažnosťou adresovanou Európskej investičnej banke, ktorá sa má na výstavbe spolupodieľať úverom 45 miliónov eur, jeden z ďalších uchádzačov - Alpine Mayreder Bau JV s účasťou bratislavskej akciovej spoločnosti ZIPP, komisia dodatočne odhlasovala za víťaza práve jeho.

„Sťažuje sa kde-kto,“ reagoval vyhýbavo V. Kovalčík, keď sme ho požiadali, aby uvedené informácie potvrdil alebo vyvrátil. „Napriek tomu, že všetci členovia komisie podpísali reverz mlčanlivosti, vynáša sa. O priebehu komisie kolujú všelijaké fámy. Môžem povedať len toľko, že správa, ktorá šla do Európskej investičnej banky, bola asi príliš stručná, čo banku zneistilo. Banka je zneistená aj obrovskou medializáciou rôznych dohadov a fám. Museli sme cestovať do Luxemburgu, aby sme veci uviedli na pravú mieru a dospeli sme k dohode, že vypracujeme dodatok k správe a odborníci z banky preveria, či je v dodatku to, na čom sme sa dohodli. Ide najmä o priebeh súťaže, spôsob vyhodnocovania a iné technické otázky. Dohodli sme sa tiež, že do konca mája doriešime všetky problémy, ktoré spočívajú v tom, že výsledky súťaže sú veľmi tesné vzhľadom na kvalitu ponúk, ktoré predložili uchádzači.“

Na otázku, prečo je okolo výberu dodávateľa toľko šumu, V. Kovalčík odpovedal: „Okolo každého veľkého projektu je šum. Je to prestížna záležitosť - ďalší takýto most sa na Slovensku určite nebude stavať najbližších dvadsať rokov. Európska investičná banka pritom nechce celý proces ovplyvňovať, chce len mať istotu, že celý proces bol korektný.“

Dodatok medzitým vypracovali a odoslali do Európskej investičnej banky. Jej rozhodnutie nebolo v čase uzávierky tohto vydania našich novín stále známe. V. Kovalčík ubezpečil, že Most Košická sa v každom prípade stavať bude.

Páčil sa vám článok?