Novostavba NBS je skolaudovaná

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Nové ústredie Národnej banky Slovenska na Starohorskej ulici bude 23. mája tohto roka slávnostne otvorené. Zhotoviteľ stavby Združenie Hydrostav-Váhostav-ZIPP vlani v decembri zavŕšil práce na stavbe objektu centrálnej banky. V závere roku bola podaná žiadosť o kolaudáciu objektu, ktorá sa začala v januári. Následne sa rozbehlo postupné sťahovanie jednotlivých oddelení NBS, ktoré finišuje.

Kolaudácia zavŕšila investičný proces náročného diela. Stavba vplyvom zakomponovania úprav do pôvodného projektu a ďalších nepredvídaných skutočností bola ukončená so značným časovým sklzom. Celkové náklady sa odhadujú na približne 4,9 miliardy korún.

Hlavná stavba má 31 prevádzkových súborov a viacero subdodávok (centrálny riadiaci systém, vzduchotechnika, káblové rozvody, komorové trezory, výťahy, zabezpečovacie a technologické zariadenia na spracovanie hotovosti). Garančné skúšky dopadli dobre. Vydané osvedčenia o prevádzkyschopnosti jednotlivých súborov sú dôkazom toho, že nový objekt je v celom rozsahu pripravený na užívanie. Nový objekt má úžitkovú plochu 56 492 m2, výška budovy s 33 poschodiami je 111 metrov. Budova je projektovaná pre 1050 pracovníkov.

Páčil sa vám článok?