Na konci Dúbravky má vyrásť nové sídlisko

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Za poslednými činžiakmi Dúbravky, neďaleko konečnej zastávky električiek, sa v smere na Technické sklo rozkladá pustá planina, na ktorej by mali vyrásť nielen nové bytové domy, ale aj obchody, ihriská i atrakcia v podobe tzv. ekologického parku.

Výstavba v tejto lokalite s rozlohou vyše 28 hektárov, ktorá sa oficiálne volá Dúbravka - Podvornice, časť Dúbravčice - západ, nebude jednoduchá. Je tu totiž bývalá skládka Pozemných stavieb, ktoré tu sústreďovali poškodené panely. „Vrstva polámaných a inak poškodených panelov na niektorých miestach dosahuje hrúbku osem až desať metrov," hovorí starosta mestskej časti Dúbravka Peter Polák. „Pri výstavbe bude potrebné panely odstraňovať, čo zvýši náklady na výstavbu."

Napriek tomu o lokalitu prejavil záujem investor, za ktorým stojí zahraničný kapitál - spoločnosť ERS Reality. Medzičasom bola spracovaná štúdia, ktorá navrhuje na tomto území súbor stavieb rozmiestnených do siedmich sektorov. V sektore A sa okrem iného ráta s výstavbou 17-podlažného bytového domu so 140 parkovacími miestami a podzemnými garážami ponúkajúcicmi ďalších 192 miest. V sektore B sa ráta s obchodnými a administratívnymi priestormi, hotelom, reštauráciami a priestormi na športové aktivity.

Sektor C by mal byť orientovaný najmä na zábavu - ráta sa tu s herňami, kasínami, internetovými kaviarňami, diskotékami atď. V sektore D sa predpokladá výstavba ďalších 50 bytov, obchodov a garáží. Sektor E má vytvárať príležitosti na využitie voľného času, pričom sa v ňom ráta s výstavbou bazénu, telocvične, ihrísk, amfiteátra, študovne, čitárne a pod. Podobne by mal byť orientovaný aj sektor F, v ktorom by mali byť ihriská a plochy určené na športovanie.

V sektore G by mal byť ekopark, ktorého vybudovanie organizuje medzinárodná nadácia Európsky ekologický park. „Jeho cieľom je predstaviť laickej i odbornej verejnosti všetky dostupné zariadenia, systémy a technológie, vedomosti a informácie, ktoré súvisia s environmentálnou tematikou a slúžia na šetrenie energie, vody a prevádzkových nákladov," uviedol P. Polák. „Pôjde vlastne o akési výstavisko ekologických zariadení."

Štúdiu už schválilo dúbravské miestne zastupiteľstvo s podmienkou zabezpečenia dopravných prepojení a technickej infraštruktúry.

(lau)

Páčil sa vám článok?