V Lamači budú stavať byty pre mladé rodiny

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Získať vlastný byt je dnes pre mladých ľudí nesmierne ťažkou vecou. Zhromaždenie obrovských súm nevyhnutných na kúpu bytu je pre nich neraz neprekonateľnou prekážkou. Mestská časť Lamač v úmysle pomôcť mladým aspoň formou zjednodušenie komplikovaných administratívnych a byrokratických problémov spojených so získaním úveru prichádza s projektom výstavby bytov pre mladé rodiny.

Podľa starostu Lamača Ľubomíra Plaia je v prípravnom konaní výstavba dvoch polyfunkčných bytových domov na pozemku bývalých Zberných surovín na Studenohorskej ulici. Architektonická štúdia pozostáva z návrhu dvojizbových bytov s podlahovou plochou do 56 m2, pričom v každom bytovom dome by malo byť 56 bytov. V parteri domov by mali byť podnikateľské priestory. ,,Cieľom výstavby nových bytov je umožniť bývanie predovšetkým mladým ľuďom a mladých rodinám,“ uviedol Ľ. Plai.

A teraz konkrétne: predpokladaná cena za jeden štvorcový meter je 19 500 korún za meter štvorcový (plus 10 percent DPH). Pri kúpe bytu je možné využiť podporu štátu prostredníctvom úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Prostriedky na takýto účel poskytuje fond osobám, ktoré majú zabezpečené vlastné prostriedky alebo prostriedky zo stavebného sporenia vo výške 20 percent obstarávacej ceny bytu. Maximálna výška podpory zo Štátneho fondu rozvoja bývania je v súčasnosti (pre fyzické osoby do 35 rokov) 600 000 korún. Ďalšou možnosťou dofinancovania bytu je získanie úveru zo stavebného sporenia.

„Výsledkom tohto zámeru, ktorý iniciovala samospráva mestskej časti, má byť konkrétna pomoc mladým ľuďom pri prekonávaní problémov spojených so získaním prostriedkov na bývanie,“ zdôraznil Ľ. Plai. „Model, ktorý sme zvolili, záujemcom o bývanie v tomto smere značne zjednodušuje.“

Páčil sa vám článok?