Nový kostol v Dúbravke už budúci rok

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Novou dominantou centrálnej časti Dúbravky sa stane kostol Ducha svätého, ktorého sprístupnenie verejnosti sa predpokladá už v budúcom roku. Nový svätostánok, ktorého kapacita bude bezmála 500 miest pre veriacich, bude mať 34-metrovú vežu, ktorá svojou výškou nezaostane za okolitými jedenásťposchodovými činžiakmi.

Nový svätostánok, ktorý projektovali Ing. arch. Marián Lupták a Ing. arch. Ľudovít Režucha, je situovaný na križovatke ulíc Pod záhradami a Mikuláša Schneidera-Trnavského. Okrem už spomenutých niekoľkých stoviek miest na sedenie pre veriacich ponúkne ďalších zhruba 50 veriacich na chóruse. Okrem toho v ňom budú aj kancelárie farského úradu, jednoduché a skromné ubytovanie pre kňaza a duchovné centrum určené na duchovné cvičenia a iné podujatia pre veriacich mimo bohoslužieb.

Výstavba kostola, ktorú realizuje Hydrostav, a. s., odštepný závod Piešťany, sa začala v septembri minulého roku a hrubá stavba má byť hotová ešte v tomto roku. Ostatné práce, ktoré majú zušľachtiť stavbu do konečnej podoby, ukončia v priebehu budúceho roku.

Nie je to bežná stavba, ale objekt, ktorý sa vzhľadom vymyká z charakteru okolitej zástavby, k čomu prispejú aj oblé tvary niektorých častí. Dodajme, že v Dúbravke takáto stavba chýbala ako soľ: od čias, kedy bol postavený pôvodný kostol a kaplnka v starej časti Dúbravky, sa rozrástla na sídlisko s niekoľkými desiatkami tisíc obyvateľov (pri jeho výstavbe v socialistických časoch sa s potrebami veriacich akosi nerátalo).

O tom, že Dúbravčania stavbu vítajú, svedčia aj dary veriacich. „Dúbravčania sú nesmierne štedrí,“ uviedol v tejto súvislosti ThDr. Stanislav Vojtko, ktorý pôsobí v dúbravskej farnosti už ôsmy rok. O výške jednotlivých príspevkov nechcel hovoriť. Domnieva sa však, že ak ľudia siahnu na celoživotné úspory a prispejú na stavbu nového kostola, je to naozaj veľká vec, svedčiaca o dobrote ich srdca.

Páčil sa vám článok?