Na Kramároch vznikne nový park, hotový by mal byť do 3 mesiacov

19.4.2021
Park Vlárska

Zdroj: MČ Nové Mesto

Páčil sa vám článok?

Na Kramároch, v bratislavskom Novom Meste, vzniká nový park. Mestská časť začala v týchto dňoch s jeho výstavbou. Budúci park vznikne revitalizáciou voľného a v súčasnosti nevyužívaného priestranstva medzi ulicami Rozvodná a Vlárska na ploche približne 700 metrov štvorcových.

„Park vnikol participatívnym spôsobom za účasti miestnym obyvateľov a na základe iniciatívy miestnych obyvateľov,“ informoval starosta Nového Mesta Rudolf Kusý s tým, že aj keď primárnym cieľom je vytvorenie parku, mestská časť sledovala aj iný zámer. „Tento pozemok vnímame ako miesto, kde je potenciálne riziko, že by tam niekedy mohla vzniknúť neželaná výstavba. Som presvedčený, že ak mestská časť do tohto pozemku investuje a vytvorí tam park, spravíme maximum pre to, aby si nikto v budúcnosti nedovolil ten park ľuďom zobrať.“

 

Zdroj: MČ Nové Mesto

Zdroj: MČ Nové Mesto

​Budúci park vznikne revitalizáciou voľného priestranstva medzi ulicami Rozvodná a Vlárska na ploche približne 700 metrov štvorcových. 

Súčasťou revitalizácie parku bude vytvorenie oddychovej zóny. "V nej nájdu návštevníci okrem lavičiek aj detské mini ihrisko so strunovými hojdačkami. Osvetlenie budú zabezpečovať solárne svietidlá," uviedol hovorca MČ Marek Tettinger.

Neskolaudovaný bufet pri Novej tržnici: Odkúpi ho Nové Mesto za desiatky tisíc alebo ho zrovnajú so zemou?

Pri Novej tržnici v bratislavskom Novom Meste už desiatky rokov stojí bufet Pezinský sud. Hoci ide o stavbu, ktorá v terajšej podobe nikdy nebola zlegalizovaná, súčasný majiteľ dal mestskej časti ponuku na jej odkúpenie. Niektorí miestni poslanci si tu dokážu predstaviť napríklad stanicu mestskej polície, iní tvrdia, že čiernu stavbu treba zrovnať so zemou. Čoskoro by mali o jej osude rozhodovať opäť. Svoj názor môžete vyjadriť hlasovaním v ankete na konci článku.

Súčasťou prípravy parku bolo aj dendrologické vyšetrenie stromov, ktoré sa na ploche nachádzajú. Zdravotný stav hodnotených stromov je podľa odborníkov vyhovujúci a väčšinu bude stačiť ošetriť dutiny a konáre stromov, prípadne orezať suché a poškodené konáre. Celkovo bude na území budúceho parku približne 60 stromov, pričom najväčšie zastúpenie budú mať javor poľný, jaseň štíhly a topoľ osikový. V rámci novej výsadby v parku pribudne sedem javorov červených a dva trvalkové záhony.

 „Predpokladáme, že park by mohol byť hotový do troch mesiacov, predpokladané náklady sú 80 tisíc eur,“ dodal starosta Rudolf Kusý.

 (ts,nc)

Páčil sa vám článok?