Monolitické bloky sa na nábrežie nehodia

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Dovoľte, aby som reagoval na prezentované výsledky anonymnej architektonickej súťaže o budúcej podobe bratislavského Podhradia, ktoré ste zverejnili v čísle 17/2002.

Súhlasím s vami, že ide pravdepodobne o najcennejšiu „voľnú“ lokalitu v Bratislave. A práve preto si myslím, že táto lokalita si nezaslúži také stvárnenie, ako je vizualizované na víťaznom návrhu. Na prezentovanom návrhu mi neprekáža, že ide o moderné objekty, to je myslím si v poriadku. Každá doba vtláča do mesta sebe vlastnú podobu a stvárnenie.

Mojou hlavnou výhradou je skutočnosť, že všetky tri časti lukratívneho pozemku sú riešené formou troch monolitických a pravdepodobne veľmi podobných blokov (akokoľvek môžu tieto bloky pôsobiť ľahko a elegantne). Investori si tak, myslím, pripravujú krátku a rýchlu cestu k „zabývaniu“ tohoto priestoru a vráteniu nimi investovaných prostriedkov. Naše mesto si však monolitické bloky umiestnené priamo pod Hradom nezaslúži.

Neviem si predstaviť, že takto zastavaná plocha bude lákať aj ďalších obyvateľov a návštevníkov mesta okrem tých, ktorí tu budú bývať a pracovať. Objekty stvárnené na víťaznom návrhu by sa podľa môjho názoru veľmi dobre hodili napr. presne na opačný breh rieky, aby tak odľahčili smutný pohľad na aktuálny výstavný areál Incheby a Petržalku.

Ľubomír Blecha, Ružinov
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?